kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Baba muślinowa

Jeśli lubisz klasyczną babę muślinową to z pewnością spodoba Ci się nasza tęczowa wersja. Pyszny deser w nowym, świeżym wydaniu!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
120 minut (oraz 120 minut na wyrośniecie ciasta)
ikonaILOŚĆ PORCJI
8

Składniki

jaja Kotliny Natury12 sztuk
cukier150 g (z czego 1 łyżka odjęta do zaczynu)
mleko65 ml
świeże drożdże30 g
mąka tortowa125 g + 10 g do oprószenia formy
cukier z prawdziwą wanilią1 opakowanie
skórka z 1 pomarańczy
złoty rum1 łyżka
roztopione masło50 g + 10 g do wysmarowania formy
TĘCZOWY LUKIER
cukier puder400 g
sok z ok. 1 ½ cytryny (do odpowiedniej konsystencji)

Do podania

liofilizowane truskawki – czerwony
koncentrat buraczany – różowy
spirulina – zielony
kurkuma – żółty
woda z zaparzonych suszonych fiołków – fioletowy

Przygotowanie

KROK 1.

Wybijamy jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka możemy zamrozić i wykorzystać przy innej okazji (np. bezy), a żółtka umieszczamy w misce nad kąpielą wodną, dodajemy cukier i ubijamy (najlepiej mikserem na wysokich obrotach) ok. 10 minut do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie ściągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

KROK 2.

Nastawiamy zaczyn z drożdży

Podgrzewamy lekko mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans, aby co najmniej podwoił objętość (jeśli tak się nie stanie, trzeba wszystko przygotować od początku). Po tym czasie dodajemy go do ubitych żółtek, przesiewamy mąkę, dodajemy skórkę pomarańczową, cukier z wanilią oraz rum i miksujemy dalej trzepaczką przez ok. 10 minut. Dodajemy całe roztopione masło i miksujemy kolejne 10 minut. Ciasto będzie miało płynną konsystencję, dlatego do samego końca używamy trzepaczki, a nie haka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na ok. 1 ½ godziny). Następnie formę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką. Przekładamy do niej delikatnie ciasto i odstawiamy na 30 minut, aż będzie sięgało ok. 2 cm poniżej rantu.

KROK 3.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut, przykrywając w trakcie pieczenia folią, jeśli będzie już mocno zarumieniona, a w środku wciąż surowa. Babkę od razu po wyjęciu z pieca wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder mieszamy trzepaczką z sokiem z cytryny. Dzielimy na kilka równych porcji i do każdej dodajemy inny barwnik. W razie konieczności dodajemy więcej soku z cytryny lub cukru pudru tak, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję, która nie będzie zbyt szybko spływała z ciasta. Dekorujemy babkę w fantazyjne wzory i podajemy.