Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Azjatycki kapuśniak z żółtkiem
30 minut
4 osoby
Składniki
Przygotowanie
Krok 1.
Dodaj dynię pokrojoną na kawałki, cebulę, czosnek, imbir, kimchi z zalewą, gochujang i bulion do dużego garnka; dopraw lekko solą. Doprowadź do wrzenia na średnio-wysokim ogniu. Zmniejszyć ogień do średniego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż dynia będzie prawie miękka, 20-30 minut.
Krok 2.
W międzyczasie przygotuj chipsy z jarmużu. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Potnij osuszone liście jarmużu na mniejsze kawałki, 3 cm. Wsyp liście do dużej miski i wymieszaj z solą, skórką z cytryny i oliwą. Piecz, na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić), przez 3 – 5 minut do czasu, aż będą chrupkie, ale nie spalone.
Krok 3.
Dodaj fasolę do zupy i gotuj, aż kabaczek zmięknie. Zdejmij z ognia i dopraw solą w razie potrzeby.
Krok 4.
Nałóż zupę do czterech misek, na wierzchu połóż samo żółtko* i posyp chipsami z jarmużu oraz koperkiem.
* Surowe żółtko nie jest zalecane dla małych dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży… ani osób, które nie lubią surowych jaj.