kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Azjatycki kapuśniak z żółtkiem

W długie jesienno-zimowe wieczory chowamy się pod kocem z miską zupy, która ma naprawdę mocno rozgrzewającą moc. Sprosta Waszym oczekiwaniom nawet po wyziębiającym spacerze, dniu spędzonym na sankach, czy długim powrocie do domu. To najlepsze co może Was spotkać, gdy poczujecie, że dopadł Was ziąb. Przepis na azjatycki kapuśniak to połączenie słodkiej dyni, z rozgrzewającym chili, kwaśno-ostrym kimchi i odżywczym żółtkiem. Kompozycja idealna do walki z niskimi temperaturami i szarymi dniami. Sprawia, że nawet najzimniejsza pora roku przestaje być taka straszna. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Zupa z kimchi, dynią, koperkiem i żółtkiem jaja.

Składniki

Dynia hokkaido450 gram
Cebula, średnia1 sztuka
Czosnek, plasterki4 ząbki
Imbir, starty6 cm
Kimchi, z zalewą2 filiżanki
Pasta gochujang lub chilli w płatkach 0,5 łyżeczki1 łyżka
Bulion warzywny1,5 litra
Fasola biała, opłukana1 puszka
Jarmuż, chipsy1 opak
Skórka z cytryny1 łyżeczka
Oliwa z oliwek2 łyżki
Jaja Kotliny Natury4 żółtka
Sól i koperek do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.

Dodaj dynię pokrojoną na kawałki, cebulę, czosnek, imbir, kimchi z zalewą, gochujang i bulion do dużego garnka; dopraw lekko solą. Doprowadź do wrzenia na średnio-wysokim ogniu. Zmniejszyć ogień do średniego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż dynia będzie prawie miękka, 20-30 minut.

KROK 2.

Krok 2.

W międzyczasie przygotuj chipsy z jarmużu. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Potnij osuszone liście jarmużu na mniejsze kawałki, 3 cm. Wsyp liście do dużej miski i wymieszaj z solą, skórką z cytryny i oliwą. Piecz, na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić), przez 3 – 5 minut do czasu, aż będą chrupkie, ale nie spalone.

KROK 3.

Krok 3.
Dodaj fasolę do zupy i gotuj, aż kabaczek zmięknie. Zdejmij z ognia i dopraw solą w razie potrzeby.

KROK 4.

Krok 4.
Nałóż zupę do czterech misek, na wierzchu połóż samo żółtko* i posyp chipsami z jarmużu oraz koperkiem.

KROK 5.

* Surowe żółtko nie jest zalecane dla małych dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży… ani osób, które nie lubią surowych jaj.