kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Austriacka tarta z Linzu

Święta z jajem to nie tylko Wielkanoc. Na całym świecie jajo jest cichym bohaterem również wigilijnych stołów. Na dowód zapraszamy do wypróbowania przepisu na bożonarodzeniową austriacką tartę z Linzu. Warto zapoznać się ze sposobem przygotowania tej oraz innych świątecznych potraw z naszej strony. Już niedługo będziecie mogli zabłysnąć swoją wiedzą, startując w konkursie na facebookowym profilu Kotliny Natury.

Składniki

CIASTO
jaja Kotlina Natury2 sztuki
mąka pszenna225 g
bułka tarta60 g
mielone migdały (najlepiej w skórce)170 g
masło w temp. pokojowe225 g
cukier puder130 g
przyprawa piernikowa dobrej jakości1 łyżeczka
gałka muszkatołowa1/8 łyżeczki
skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
płatki migdałowegarść
NADZIENIE
żurawina lub borówka brusznica (mogą być mrożone)700 g
cukier400 g
pomarańcze2 sztuki
cynamon1 laska
goździki3 sztuki
sólszczypta

Przygotowanie

KROK 1.

Ciasto

Ubijamy mikserem masło z cukrem przez ok. 10 minut. Wybijamy jajka, oddzielając żółtka, które dodajemy jedno po drugim do masy maślanej. Kolejno dodajemy wszystkie pozostałe składniki, poza płatkami migdałowymi. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Całość rozdzielamy na dwie części – jedna większa od drugiej. Formujemy w płaskie krążki, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

KROK 2.

Krem

Do garnka wsypujemy żurawinę lub borówkę i zasypujemy cukrem. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, wyciśnięty z nich sok oraz pozostałe przyprawy. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na mocnym ogniu. Zmniejszamy płomień, odkrywamy i gotujemy do czasu, aż owoce zmiękną. Ugniatamy nieco tłuczkiem i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż płyn zgęstnieje. Studzimy i wyciągamy twarde przyprawy.

KROK 3.

Formę na tartę smarujemy cienką warstwą masła i delikatnie oprószamy mąką. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. Ostrożnie zawijamy ciasto na wałek i przekładamy do formy. Wylepiamy boki formy, przejeżdżamy wałkiem po rantach, aby odciąć nadmiar ciasta. Ciasto w formie wkładamy na 20 minut do zamrażalnika.

KROK 4.

Większy kawałek ciasta wałkujemy na taką samą grubość. Wycinamy z niego paski lub inne kształty przy pomocy foremek. Na zmrożony spód wykładamy nadzienie i dekorujemy paskami ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione, a nadzienie wyraźnie bulgotać. Po ostudzeniu całość posypujemy cukrem pudrem.