kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Australian folded eggs

W najbliższym czasie raczej nie będziemy mieli okazji wybrać się do Australii, ale mamy pomysł jak sprawić, by nasze kubki smakowe wybrały się w podróż za ocean. Pomoże nam w tym „australijski składany omlet”. To wyśmienita opcja na śniadanie, obiad, kolację. Często jest podawany na wierzchu grzanki z awokado, w towarzystwie szczypiorku, dymki, czy kolendry. Odrobina śmietanki, sposób „składania” na patelni sprawi, że będą to najlepsze jajka, jakie jedliście w życiu. Przeczytajcie nasz przepis i udajcie się w smakową podróż na drugą część globu!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

jaja Kotlina Natury4 sztuki
gęsta śmietana 30%2 łyżki
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
masło1 łyżka

Do podania

dojrzałe awokado1 sztuka
cebule dymki2 sztuki
sok z ok. ¼ cytryny
sól i ostra papryka w proszku (lub pieprz) do smaku
chleb żytni2 grube kromki
masło1 łyżka

Przygotowanie

KROK 1.

Zacznij od dodatków

Awokado rozgnieć (na przykład przy pomocy widelca). Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekaj i większość dodaj do pasty wraz z sokiem z cytryny, dopraw solą, papryką i wymieszaj.

KROK 2.

Jaja wybij do miseczki, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie ze sobą wymieszaj. Rozgrzej na patelni masło, a gdy zacznie skwierczeć, wlej masę jajeczną. Pozostaw na ok. 30 sek., aż boki zaczną się ścinać, jak w omlecie. Wówczas przy pomocy szpatułki ściągnij kolistym ruchem do środka tę ściętą frakcję, robiąc na brzegach miejsce dla wciąż płynnej części. Po kolejnych kilkunastu sek. powtórz procedurę i ewentualnie jeszcze raz, jeśli jajka jeszcze się nie zetną. Całość nie powinna trwać dłużej niż 1 minutę. W tej metodzie chodzi o to, żeby możliwie jak najmniej mieszać zawartością patelni, aby jajecznica miała delikatną i puszystą konsystencję.

KROK 3.

Kromki chleba posmaruj cienką warstwą masła i zgrilluj na patelni tylko do lekkiego zarumienienia i podgrzania. Posmaruj je pastą z awokado, nałóż porcję jajecznicy, posyp pozostałą dymką oraz szczyptą ostrej papryki i podawaj.