Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Australian folded eggs
20 minut
2
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Zacznij od dodatków
Awokado rozgnieć (na przykład przy pomocy widelca). Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekaj i większość dodaj do pasty wraz z sokiem z cytryny, dopraw solą, papryką i wymieszaj.
Jaja wybij do miseczki, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie ze sobą wymieszaj. Rozgrzej na patelni masło, a gdy zacznie skwierczeć, wlej masę jajeczną. Pozostaw na ok. 30 sek., aż boki zaczną się ścinać, jak w omlecie. Wówczas przy pomocy szpatułki ściągnij kolistym ruchem do środka tę ściętą frakcję, robiąc na brzegach miejsce dla wciąż płynnej części. Po kolejnych kilkunastu sek. powtórz procedurę i ewentualnie jeszcze raz, jeśli jajka jeszcze się nie zetną. Całość nie powinna trwać dłużej niż 1 minutę. W tej metodzie chodzi o to, żeby możliwie jak najmniej mieszać zawartością patelni, aby jajecznica miała delikatną i puszystą konsystencję.
Kromki chleba posmaruj cienką warstwą masła i zgrilluj na patelni tylko do lekkiego zarumienienia i podgrzania. Posmaruj je pastą z awokado, nałóż porcję jajecznicy, posyp pozostałą dymką oraz szczyptą ostrej papryki i podawaj.