Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Ajo Blanco – białe gazpacho
Ajo blanco to biała wersja gazpacho, eleganckiego chłodnika posypanego migdałami, zagęszczonego chlebem i podawanego z odrobiną octu sherry. Ta pochodząca z Hiszpanii zupa idealnie sprawdzi się w letnie upały jako alternatywa dla naszego polskiego chłodnika. Macie ochotę ją spróbować?
CZAS PRZYGOTOWANIA
2 godziny 10 minut
2 godziny 10 minut
ILOŚĆ PORCJI
3
3
Składniki
Jajo Kotliny Natury 3 szt.
Blanszowane migdały1 szklanka
Zimna woda3 szklanki
Czosnek1-2 ząbki
Chleb na zakwasie bez skórki, pokrojony w kostkę 225g
sól
Ocet sherry1 łyżka
Oliwa2 łyżki
Do podania
Liście świeżej mięty
Prażone migdały
Oliwa z oliwek
Przygotowanie
KROK 1.
Z pomocą blendera zmiksuj migdały z wodą i czosnkiem do uzyskania mlecznej konsystencji. Zbierz masę ze ścianek naczynia i zblenduj drugi raz. Dodaj chleb i zmiksuj go z płynem na gładką masę. Dopraw solą, wymieszaj z octem i oliwą z oliwek.
KROK 2.
Przełóż zupę do zamkniętego pojemnika i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. W lodówce przetrzymuj ją do 2 dni.
KROK 3.
Podawaj z przekrojonym na pół jajem 6 minut, liśćmi mięty i prażonymi migdałami, skropiony oliwą.