Czy są wśród nas fani naleśników? Jeśli tak spróbujcie przepisu na ich koreańską alternatywę – panjeon. Choć nazwa brzmi bardzo orientalnie – praktycznie wszystkie składniki do ich wykonania znajdziecie w domu. Podstawą jest mąką pszenna, jajo, tapioka (bądź mąka ziemniaczana) oraz szczypior. Ostry dip przyrządzicie z sosem sojowym i papryką w proszku. W pół godziny na Waszych talerzach pojawi się egzotyczny obiad! Gotowi?
NASZ PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut
4 porcje
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka bardzo zimnej wody
Dwie łyżki tapioki
1 łyżeczka soli morskiej
3 jaja Kotliny Natury
8 dymek (szczypiorek) pokrojonych wzdłuż i na kawałki o długości 5 cm
olej roślinny
Sos:
¼ szklanki lekkiego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru białego
2 łyżeczki gochujang (lub pomieszanej papryki słodkiej i ostrej)
PRZYGOTOWANIE
Przygotuj ostry sos do maczania. Wymieszaj wszystkie składniki razem i odstaw do lodówki.
Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj jajka z 1 szklanką wody. Możesz wcześniej wrzucić do wody kostki lody, by ją schłodzić. Mąkę i sól wsyp do dużej miski i wymieszaj. Wlej do niej mieszaninę jajek i wody, wymieszaj delikatnie trzepaczką, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj dymkę i wymieszaj.
Wlej olej na patelnię z nieprzywierającą powłoką, o szerokości ok. 20 cm. Na rozgrzany olej wlej część ciasta i równomiernie rozprowadź dymki. Gdy spód naleśników będzie złoty, odwróć placek. Smaż jeszcze przez chwilę, do momentu gdy dymka zacznie się zwęglać. Odsącz na papierowym ręczniku. Powtórz z pozostałym ciastem. Podawaj na ciepło z sosem do maczania.