Przepisy

Panjeon


Czy są wśród nas fani naleśników? Jeśli tak spróbujcie przepisu na ich koreańską alternatywę – panjeon. Choć nazwa brzmi bardzo orientalnie – praktycznie wszystkie składniki do ich wykonania znajdziecie w domu. Podstawą jest mąką pszenna, jajo, tapioka (bądź mąka ziemniaczana) oraz szczypior. Ostry dip przyrządzicie z sosem sojowym i papryką w proszku. W pół godziny na Waszych talerzach pojawi się egzotyczny obiad! Gotowi?

NASZ PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 minut

4 porcje

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo zimnej wody
  • Dwie łyżki tapioki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 jaja Kotliny Natury
  • 8 dymek (szczypiorek) pokrojonych wzdłuż i na kawałki o długości 5 cm
  • olej roślinny

Sos:

  • ¼ szklanki lekkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru białego
  • 2 łyżeczki gochujang (lub pomieszanej papryki słodkiej i ostrej) 

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj  ostry sos do maczania. Wymieszaj  wszystkie składniki razem i odstaw do lodówki.
  2. Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj jajka z 1 szklanką wody. Możesz wcześniej wrzucić do wody kostki lody, by ją schłodzić. Mąkę i sól wsyp do dużej miski i wymieszaj. Wlej do niej mieszaninę jajek i wody, wymieszaj delikatnie trzepaczką, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj dymkę i wymieszaj.
  3. Wlej olej na patelnię  z nieprzywierającą powłoką, o szerokości ok. 20 cm. Na rozgrzany olej wlej część ciasta i równomiernie rozprowadź dymki. Gdy spód naleśników będzie złoty, odwróć placek. Smaż jeszcze przez chwilę, do momentu gdy dymka zacznie się zwęglać. Odsącz na papierowym ręczniku. Powtórz z pozostałym ciastem. Podawaj na ciepło z sosem do maczania.

Przepisy

Chrzanowy krem z jajkiem i chipsami ziemniaczanymi

Przepisy

Malinowy clafoutis z pomarańczą i wanilią