kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

12 października 2023

Niezbędnik na Dzień Jaja.

Niezbędnik na dzień jaja pokazujący przybory do kuchni.

Z okazji międzynarodowego dnia jaja zdradzimy kilka naszych kulinarnych sekretów. Nie wyobrażamy sobie śniadania, obiadu czy kolacji bez jaja. Jego wartości odżywcze, smak i masa możliwości, które daje sprawia, że chcemy dzielić się z innymi jego dobrem. Opowiemy o wszystkich przedmiotach i akcesoriach, których potrzebujesz do przygotowania perfekcyjnego jaja, od kremowej jajecznicy po chrupiące jajo sadzone.

Rondel

Jeśli z jakiegoś powodu nie masz jeszcze małego rondla, jajo ugotowane na twardo, na miękko lub to z cudownie dżemowym żółtkiem powinno Cię do niego przekonać. Eksperymentuj z gotowaniem jaj przez różną długość czasu i znajdź to, które jest dla Ciebie idealne. Z nadmiaru ugotowanych jaj możesz zrobić sałatkę jajeczną lub pastę.

Rondel, TK Maxx, 99 PLN

Trzepaczka

Oczywiście, do roztrzepania jaja można użyć widelca, ale trzepaczka pozwala uzyskać lepszy i szybszy efekt. Sprawia, że jajecznica zawsze wychodzi kremowa. Gdy idealnie rozmieszasz jajo, rozgrzejesz łyżkę masła na patelni, a następnie będziesz ją starannie mieszać, otrzymasz jajecznicę o konsystencji kremowego serka.

Trzepaczka, Fabryka Form, 199 PLN

Sylikonowa szpatułka

Gdy najdzie Cię ochota na delikatną i kremową jajecznicę, ta odporna na temperaturę łopatka pomoże Ci w prosty sposób spełnić to marzenie. A jeśli chcesz podjąć wyzwanie i spróbować przygotować modny tornado omlet, nie odpalaj bez niej kuchenki.

Sylikonowa łopatka, Fabryka Form, 36 PLN

Łyżka cedzakowa

Łyżka cedzakowa niejednokrotnie ratuje skorupkę jaja przed pęknięciem! Zawsze, gdy gotujemy jajo na miękko, 6 minut lub na twardo, korzystamy z niej przy wkładaniu jaja do rondla, a następnie wyławianiu i hartowaniu w lodowatej kąpieli wodnej. Jest też idealnym pomocnikiem przy wyławianiu jaja w koszulce. Dzięki niej mamy pewność, że żółtko nam się nie rozleje, gdy wyciągamy je z wody. \

Porcelanowa łyżka cedzakowa, NAP, 99 PLN

Minutnik

Jesteśmy wielkimi fanami klasycznego minutnika do jajek. Zwłaszcza gdy w kuchni robimy kilka rzeczy naraz i zdarza nam się stracić rachubę czasu. Dzięki niemu mamy pewność, że jajo będzie ugotowane dokładnie tak, jak to sobie zaplanowaliśmy.

Minutnik, Fabryka Form, 100 PLN

Kieliszki do jaj

Ten wynalazek to żadna nowość, ale urok, jaki ma w sobie jedzenie jaja na miękko z pięknego kieliszka, sprawia, że dzień staje się lepszy. Warto zadbać o ten detal i z przyjemnością czekać na nadchodzące śniadanie.

Kieliszko-talerzyk, NAP, 100 PLN
Kieliszek szklany, Fabryka Form, 69 PLN

Mała patelnia

Urocza patelnia włoskiej firmy Ballarini idealnie nadaje się do usmażenia okrągłego i chrupiącego jaja sadzonego, ugotowania miniaturowej szakszuki, czy pieczonych jajek. Pięknie prezentuje się na stole, wręcz można jeść ją oczami. Sprawdza się, gdy gotujemy coś dla pary lub pojedynczej osoby.

Patelnia, Ballarini, zestaw dwóch, 337 PLN