A gdyby tak połączyć przyjemne ze zdrowym w ciekawej postaci i podać na śniadanie… muffiny jajeczne? Przygotowuje się je bardzo szybko, można łączyć w nich dowolne kompilacje smaków i są ciekawą alternatywą dla klasycznej jajecznicy. A do tego w kształcie babeczek 🙂 Wypróbujcie nasz przepis na 4 rodzaje muffinek jajecznych!
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: 30-45 minut
4-6 porcji
potrzebna będzie foremka na 12 muffinów
Składniki:
Do podania:
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę na 12 muffinek wysmarować masłem. W 4 rządkach poukładać po kolei składniki na różne rodzaje muffinek:
Jaja rozbić do miski, energicznie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Do masy jajecznej dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 100 ml śmietanki 12%, następnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę rozlać do foremek. Tak przygotowane muffinki piec w piekarniku 25 minut w 180 stopniach.