Przepisy

Muffiny jajeczne


A gdyby tak połączyć przyjemne ze zdrowym w ciekawej postaci i podać na śniadanie… muffiny jajeczne? Przygotowuje się je bardzo szybko, można łączyć w nich dowolne kompilacje smaków i są ciekawą alternatywą dla klasycznej jajecznicy. A do tego w kształcie babeczek 🙂 Wypróbujcie nasz przepis na 4 rodzaje muffinek jajecznych! 

NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: 30-45 minut

4-6 porcji

potrzebna będzie foremka na 12 muffinów

Składniki:

  • 10 jaj Kotlina Natury
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • masło do wysmarowania formy
  • sól i pieprz
  • garść jarmużu
  • karmelizowana czerwona cebula na miodzie i maśle
  • 50 g startego sera mimolett
  • 80 g wędzonego sera podpuszczkowego
  • garść czerwonej porzeczki
  • garść prażonych rozkruszonych migdałów całych 
  • 100 g sera twarogowego tłustego
  • 1/2 awokado
  • pietruszka
  • 1-2 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • 1 młoda marchewka
  • 70 g fasolka szparagowa żółta
  • czarny sezam
  • ser peccorin

Do podania:

  • 2 łyżki ketchupu lub sosu sriracha lub zielonego chutneya
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę na 12 muffinek wysmarować masłem. W 4 rządkach poukładać po kolei składniki na różne rodzaje muffinek:

  • mieszankę twarogu, awokado, czosnku i pietruszki
  • mieszankę jarmużu, karmelizowanej cebuli i sera mimolette
  • mieszankę marchewki, fasoloki, peccorino i czarnego sezamu
  • mieszankę sera wędzonego, porzeczki i migdałów

Jaja rozbić do miski, energicznie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Do masy jajecznej dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 100 ml śmietanki 12%, następnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę rozlać do foremek. Tak przygotowane muffinki piec w piekarniku 25 minut w 180 stopniach.

Przepisy

Rosti z sadzonym jajkiem

Przepisy

Wegetariańskie szkockie jaja