Kotlina Natury

Przepisy

Muffinki z batatem


W takie długie listopadowe noce jedyne co jest nas w stanie wyciągnąć z łóżka to śniadanie! Na dzisiejsze postanowiliśmy przygotować wytrawne jajeczne kęsy, które jeśli dobrze odmierzycie składniki starczą Wam na cały dzień. Muffiny z batatem, ostrą papryką i mlekiem kokosowym będą idealnym, wysokoenergetycznym posiłkiem na początek dnia. Nie gwarantujemy jednak, że gdy wyłożycie je na talerz nie znikną w ciągu kilku minut…

Czas przygotowania 25 minut

12 muffinek

Składniki

  • 9 jaj Kotliny Natury
  • ¼ puszki mleka kokosowego
  • 1 batat (obrany i posiekany na drobną kostkę)
  • szczypta wędzonej papryka
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • posiekany szczypiorek
  • szczypta gochugaru
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj foremki na 12 muffinek. Na dużej patelni o nieprzywierającym dnie podgrzej 3-4 łyżki oleju i na rozgrzany wrzuć posiekanego batata. Smaż prze kilka minut z odrobiną soli i papryką, do miękkości. Wyjmij go łyżką cedzakową i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  2. W osobnej misce wymieszaj jajka, mleko kokosowe, resztę wędzonej papryki oraz soli i pieprzu. Masę wlej do forem, a na wierzch połóż kawałki batata. Piecz je w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, do momentu gdy wierzch zacznie się rumienić.
  3. Podawaj posypane szczypiorkiem i przyprawą gochugaru.