Przepisy

Mango curd z kruchymi ciasteczkami i bezą włoską


Żółto-brązowa twarda skórka skrywa smakowite żółte wnętrze. Czy to jajko? Też! Tym razem jednak mamy na myśli mango. Prezentujemy Wam przepis na owocowy deser – bezę z mango curd. Do jego przygotowania wykorzystacie białka do bezy oraz żółtka do mango curd. By go wykonać, będziecie potrzebowali chwili, ale zapewniamy – warto.

NASZ PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 godz. gotowania + 3 godz. studzenia

6-8 porcji

Składniki:

mango curd:

  • 500 g pulpy z mango (może być gotowe)
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • sok z 1 ½ cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej rozrobione w 3 łyżkach letniej wody
  • 50 g masła w temp. pokojowej

beza włoska:

  • 4 białka
  • 300 g cukru
  • 60 ml wody

pozostałe:

10 kruchych, maślanych ciasteczek (w stylu shortbread)

PRZYGOTOWANIE

  1. Umieść w garnuszku pulpę z mango, żółtka, cukier i sok z cytryny. Na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, doprowadź do momentu, w którym masa zacznie parować i zgęstnieje (5-8 min.). Wlej wówczas mieszaninę mąki ziemniaczanej z wodą i nie przestawiając mieszać, doprowadź do wrzenia. Ściągnij z ognia i zacznij łyżeczka po łyżeczce, dodawać do środka masło. Następnie przelej do płaskiego pojemnika, wystudź do temp. pokojowej, a potem szczelnie zamknij i włóż na min. 2 godz. do lodówki.
  2. Odważ 260 g cukru i umieść w rondelku razem z wodą. Nie mieszając, doprowadź do rozpuszczenia się cukru i powstania syropu. Włóż termometr cukierniczy i zacznij mierzyć temp. Gdy osiągnie ok. 100°C, zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach białka. Do ubitej na ¾ masy, zacznij dodawać łyżka po łyżce pozostały cukier, za każdym razem mieszając do pełnego rozpuszczenia się kryształów. W międzyczasie syrop osiągnie temp. 118°C. Wówczas od razu zacznij cienkim strumieniem wlewać go do ubijającej się bezy. Po wlaniu wszystkiego miksuj jeszcze ok. 8 min. Gotową bezę przełóż do rękawa cukierniczego, ale jeśli go nie masz, możesz użyć zwykłej łyżki.
  3. Na dnie pucharków rozgnieć ciasteczka, nałóż porcję mango curd, a następnie wyciśnij bezę. Tuż przed podaniem, opal bezę palnikiem.

Przepisy

Gofry gryczane z jajem sadzonym, bekonem i syropem klonowym

Przepisy

Batony granolowe z sezonowymi owocami