Clafoutis to francuski deser, wywodzący się ze środkowej Francji. To doskonała propozycja na słodką przekąskę z wykorzystaniem sezonowych owoców. W klasycznej wersji clafoutis dodawane są czereśnie, ale czasem można łamać kulinarne zasady dla dobra nowych, wybornych smaków. Dlatego polecamy doskonały malinowy clafoutis z pomarańczą i wanilią!
NASZ PRZEPIS
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: 60 minut
4 porcje
Składniki:
3 jaja Kotlina Natury
1 szklanka mleka
½ szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
starta skórka z 1 pomarańczy
½ szklanki mąki orkiszowej
3 łyżki roztopionego masła
2 szklanki świeżych malin
Bita śmietana, jogurt naturalny lub lody – opcjonalnie, do podania
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
W misce wymieszać razem jaja, mleko, syrop klonowy, wanilię, skórkę z pomarańczy i 2 łyżki roztopionego masła.
Gdy składniki będą wymieszane, dodawać delikatnie mąkę i mieszać aż masa będzie jednolita. Masa musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Przelać masę do wysmarowanego wcześniej masłem naczynia żaroodpornego i porozkładać maliny.
Piec przez 40-45 minut, aż clafoutis zrobi się złociste i puszyste.
Najlepiej smakuje podawane na ciepło z lodami, bitą śmietaną lub naturalnym jogurtem.