Fakty o jajach

Kolorowy jak… jajo

CZY ZASTANAWIALIŚCIE SIĘ KIEDYŚ NAD KOLOREM SKORUPKI JAJA?

Od czego zależy jej kolor? Czy ma na to wpływ karma dla kur? Czy kolor jaja determinuje jego skład i wartości odżywcze? Ile odcieni mogą mieć skorupki jaj? 

Kurze jaja z natury mają różne kolory. Znamy jaja, białe, beżowe, brązowe, a nawet niebieskie, czy różowe, a ich barwa zależy od cech genetycznych rasy kury, która zniosła jajo.
Amerykanie, czy Azjaci preferują jaja o białej skorupce, a polscy konsumenci najchętniej wybierają jaja o beżowej barwie. To tylko przyzwyczajenie i preferencje, ponieważ kolor jaja nie ma wpływu w żaden sposób na jego smak, czy wartości odżywcze.

Na kolor skorupki jaja ma wpływ kilka czynników, a jednym z nich jest rasa kur. Dlatego kura nioska rasy Leghorn zniesie jajo o białej barwie, natomiast kura rasy Araucana zniesie jajo o niebieskim zabarwieniu. Kura rasy Rhode Island Red, jak wskazuje jej nazwa, charakteryzować się będzie brązowawym jajem. Jednak odmiana tej samej rasy – Rhode Island White – zniesie najprawdopodobniej jaja o białej skorupce.
Rasa w tej kwestii to nie wszystko, bo jak dowiedli naukowcy, na kolor skorupki ma też wpływ barwa upierzenia ptaka.

Ponieważ polscy konsumenci nie przepadają za białymi jajami, w polskich hodowlach królują nioski ras o brązowej barwie, bądź ich krzyżówki. Wszystko po to, by mieć gwarancję beżowych jaj.

Jak widzicie konsumenci w pewien nieświadomy sposób wpłynęli na hodowców i wymusili na nich kolor produkowanych jaj. Mamy nadzieję, że ci sami konsumenci, czyli my wszyscy, już w zupełnie świadomy sposób wpłyniemy na hodowców w kwestii popularyzowania chowów alternatywnych.

Fakty o jajach

QES System Kontroli Jakości

Fakty o jajach

Czy kura zielononóżka ma zielone nogi?