Przepisy

Kokosowo – korzenny eggnog


Święta z jajem to nie tylko Wielkanoc. Na całym świecie jajo jest cichym bohaterem również wigilijnych stołów. Na dowód zapraszamy do wypróbowania przepisu na brytyjski kokosowo – korzenny eggnog. Warto zapoznać się ze sposobem przygotowania tej oraz innych świątecznych potraw z naszej strony. Już niedługo będziecie mogli zabłysnąć swoją wiedzą, startując w konkursie na facebookowym profilu Kotliny Natury.

NASZ PRZEPIS

Składniki:

  • 4 jaja
  • 75 g brązowego cukru
  • 200 g dobrej jakości mleka kokosowego
  • 200 g mleka skondensowanego
  • 60 ml białego rumu
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • ok. ½ łyżeczki cynamonu
  • ok. ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE

  1. Jaja w temperaturze pokojowej wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odcedzamy i wybijamy jaja do miseczki. Palcami ostrożnie wyciągamy żółtka i ubijamy je kilka minut na parze z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Masa powinna zwiększyć objętość, pojaśnieć, a kryształki cukru całkowicie się rozpuścić. Białka możemy wykorzystać do innego przepisu.
  2. Do ubitych żółtek dodajemy skondensowane mleko kokosowe i wlewamy rum. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, cynamonem i mielonymi goździkami. Przelewamy do butelki i dobrze schładzamy w lodówce. Na godzinę przed podaniem warto włożyć butelkę do zamrażarki, żeby eggnog był solidnie zmrożony. Podajemy posypane przyprawami korzennymi.

Przepisy

Quiche lotaryński

Przepisy

Sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax