kura100

Wszystko o jajach

ikona

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

31 października 2016

Jak przechowywać jaja?

CZY ZASTANAWIALIŚCIE SIĘ KIEDYŚ, DLACZEGO JAJA, KTÓRE KUPUJECIE W SKLEPIE SĄ EKSPONOWANE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ, ALE OD RAZU PO PRZYNIESIENIU DO DOMU, CHOWACIE JE DO LODÓWKI?

Jajo od czasu zniesienia przez nioskę powoli traci swoje walory odżywcze, smakowe i zmienia się pod względem fizycznym, biologicznym i chemicznym. Na opakowaniu znajduje się data minimalnej przydatności do spożycia – według norm europejskich wynosi nie więcej niż 28 dni.

To po prostu data, do której producent daje gwarancję jakości i świeżości jaja.

 

Co zatem dzieje się z jajami? Dlaczego przechowywanie w różnych warunkach termicznych im nie szkodzi?

Po pierwsze, w temperaturze pokojowej jajo chronione jest przed pleśniami i mikroorganizmami lubiącymi niską temperaturę.

W lodówce zaś chronimy je przed salmonellą, drobnoustrojami i niektórymi bakteriami, których działaniu sprzyja wyższa temperatura.

Dlatego, wbrew pozorom zarówno temperatura w sklepie, jak i chłód lodówki, sprawia, że jaja chronione są  przed dwoma rodzajami swoich naturalnych wrogów. Jeżeli kupujecie jaja w sklepie z półki i przechowujecie je w lodówce, to nie możecie zrobić niczego lepszego dla optymalnego utrzymania ich w zdrowej kondycji.

Pamiętajcie, by sprawdzać datę przydatności do spożycia jaj przed ich zakupem!