Fakty o jajach

Jak przechowywać jaja?


CZY ZASTANAWIALIŚCIE SIĘ KIEDYŚ, DLACZEGO JAJA, KTÓRE KUPUJECIE W SKLEPIE SĄ EKSPONOWANE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ, ALE OD RAZU PO PRZYNIESIENIU DO DOMU, CHOWACIE JE DO LODÓWKI?

Jajo od czasu zniesienia przez nioskę powoli traci swoje walory odżywcze, smakowe i zmienia się pod względem fizycznym, biologicznym i chemicznym. Na opakowaniu znajduje się data minimalnej przydatności do spożycia – według norm europejskich wynosi nie więcej niż 28 dni.

To po prostu data, do której producent daje gwarancję jakości i świeżości jaja.

CO ZATEM DZIEJE SIĘ Z JAJAMI? DLACZEGO PRZECHOWYWANIE W RÓŻNYCH WARUNKACH TERMICZNYCH IM NIE SZKODZI?

Po pierwsze, w temperaturze pokojowej jajo chronione jest przed pleśniami i mikroorganizmami lubiącymi niską temperaturę. W lodówce zaś chronimy je przed salmonellą, drobnoustrojami i niektórymi bakteriami, których działaniu sprzyja wyższa temperatura.

Dlatego, wbrew pozorom zarówno temperatura w sklepie, jak i chłód lodówki, sprawia, że jaja chronione są  przed dwoma rodzajami swoich naturalnych wrogów. Jeżeli kupujecie jaja w sklepie z półki i przechowujecie je w lodówce, to nie możecie zrobić niczego lepszego dla optymalnego utrzymania ich w zdrowej kondycji.

Pamiętajcie, by sprawdzać datę przydatności do spożycia jaj przed ich zakupem!

Fakty o jajach

Jaja w służbie sercu

Fakty o jajach

Cholesterol – jednak nie taki straszny!