Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.
Wszystko o jajach
Dzielimy się wiedzą
31 października 2016
Jak przechowywać jaja?
CZY ZASTANAWIALIŚCIE SIĘ KIEDYŚ, DLACZEGO JAJA, KTÓRE KUPUJECIE W SKLEPIE SĄ EKSPONOWANE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ? CZY OD RAZU PO PRZYNIESIENIU DO DOMU CHOWACIE JE DO LODÓWKI?
Jajo od czasu zniesienia przez nioskę powoli traci swoje walory odżywcze i smakowe. Zmienia się także pod względem fizycznym, biologicznym i chemicznym. Na opakowaniu znajduje się data minimalnej przydatności do spożycia. Według norm europejskich wynosi nie więcej niż 28 dni.
To po prostu data, do której producent daje gwarancję jakości i świeżości jaja.
Co zatem dzieje się z jajami? Dlaczego przechowywanie w różnych warunkach termicznych im nie szkodzi?
Temperatura pokojowa chroni jajo przed pleśniami i mikroorganizmami lubiącymi niską temperaturę.
W lodówce zaś chronimy je przed salmonellą, drobnoustrojami i niektórymi bakteriami, których działaniu sprzyja wyższa temperatura.
Dlatego zarówno temperatura w sklepie, jak i chłód lodówki, sprawia, że jaja chronione są przed dwoma rodzajami swoich naturalnych wrogów. Jeżeli kupujecie jaja w sklepie z półki i przechowujecie je w lodówce, to nie możecie zrobić niczego lepszego dla optymalnego utrzymania ich w zdrowej kondycji.
Pamiętajcie, by sprawdzać datę przydatności do spożycia jaj przed ich zakupem!