kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

28 czerwca 2017

Jajo – recepta na długowieczność

STARZEJEMY SIĘ I TO NATURALNA KOLEJ RZECZY. CZĘSTO JEDNAK BŁĘDNIE ZAKŁADAMY, ŻE ZE STAROŚCIĄ RAMIĘ W RAMIĘ IDZIE SŁABOŚĆ, CHOROBY ORAZ ZŁE SAMOPOCZUCIE. NIC BARDZIEJ MYLNEGO! ZOBACZ, CO MOŻE ZYSKAĆ SENIOR REGULARNIE JEDZĄCY JAJA.

Jajo to skarbnica witamin oraz minerałów, które mają ogromne znaczenie w diecie osób starszych. Bez cynku, żelaza, jodu czy selenu trudniej o wzmocnienie odporności czy koncentrację. Nie zapominajmy też o mięśniach i kościach, które z wiekiem łatwiej uszkodzić. Wysokiej jakości białko, które znajdziemy w jajach doskonale poradzi sobie z tym problemem. Dodatkowo jajo dostarcza nam witaminy D, która wpływa na lepsze wchłanianie wapnia.

 

Jajo odżywia nasz mózg

Jeśli chcemy w podeszłym wieku cieszyć się świetną pamięcią, ważne jest dostarczenie sobie odpowiedniej ilości choliny, czyli witaminy B4. Cholina dba również o prawidłową pracę wątroby oraz nerek. To składnik produkowany przez nasz organizm w zbyt małej ilości, ale łatwo przyswajalny z jaj. Niektórzy specjaliści przekonują, że dieta jajeczna przeciwdziała demencji oraz nowotworom. Na pewno jest smaczna, zdrowa, a jaja należy włączyć do naszego jadłospisu na stałe.

 

Jajo na sokoli wzrok

Na problemy z pogarszającym się wzrokiem pomoże luteina i zeaksantyna – antyoksydanty, które znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy oraz innych problemów ze wzrokiem.

Dodatkowo chronią nasze oczy przed niekorzystnym działaniem promieni UV. Idealną ilość tych składników znajdziemy w kurzym żółtku. Jajo zawiera również witaminę A, która chroni nasze oczy przed kurzą ślepotą. Ten zestaw będzie chronił wzrok seniora przez długie lata. Nie ma sensu błądzić po omacku, kiedy rozwiązanie problemu czeka w każdej lodówce.

 

Jajo w walce z… cholesterolem

Na koniec gwiazda każdej dyskusji o prozdrowotnych walorach jaj – cholesterol. Przeciwnicy jedzenia jaj w dużej ilości zapominają o dwóch ważnych składnikach. Lecytyna i ksantofil ograniczają odkładanie się cholesterolu w organizmie, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy. W rzeczywistości więc jaja dostarczają nam ważnych składników odżywczych i pozbywają się złego cholesterolu. Więcej na ten temat piszą nasi Eggsperci.

Drodzy seniorzy! Mamy nadzieję, że po takiej dawce wiedzy na stałe zagości na Waszych talerzach jajo na twardo, na miękko czy jajecznica ze szczypiorkiem. Nie bójcie się o cholesterol, ale pamiętajcie o regularnych badaniach. Cieszcie się życiem, a zaoszczędzony na staniu w kolejkach do lekarzy czas przeznaczcie na aktywność fizyczną.