kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

21 lutego 2017

Jajo na zachętę

NIE BAW SIĘ JEDZENIEM! BYĆ MOŻE USŁYSZAŁEŚ KIEDYŚ TO ZDANIE OD RODZICÓW LUB SAM TAK UWAŻASZ. ALE DLACZEGO MAMY NIE BAWIĆ SIĘ JEDZENIEM, KIEDY MOŻE BYĆ TO JEDYNY SPOSÓB NA PRZEKONANIE NIEJADKA DO REGULARNYCH, ZDROWYCH POSIŁKÓW? CZERPMY RADOŚĆ Z CODZIENNYCH CZYNNOŚCI, A BĘDĄ ONE DLA NAS O WIELE PRZYJEMNIEJSZE. TAKI JEST WŁAŚNIE SPOSÓB NA PODANIE JAJ NIEJADKOWI. POZNAJ BAŁWANKI Z JAJ NA TWARDO.

Bałwanki z jaj na twardo rozwijają wyobraźnię u najmłodszych. Dla nich zjedzenie zwykłej kanapki czy zupy może być przykrym obowiązkiem. Wystarczy zmienić formę podania posiłków na bardziej kreatywną, by dzieci z apetytem zjadały wszystko do ostatniego okruszka. Jeśli masz w domu pociechę niezadowoloną z monotonnych posiłków, nasze rozwiązanie jest właśnie dla Ciebie!

Jak zrobić bałwanki?

Ugotuj na twardo dwa jaja – postaraj się znaleźć takie, które będą różniły się od siebie wielkością. Pamiętaj, że jajo musi być dobrze ścięte, a żółtko nie może wypływać. Po ugotowaniu i wystudzeniu obierz je ze skorupek. Większe jajo delikatnie przytnij z obu stron – jedna z nich będzie dołem naszego bałwanka; teraz może stać. Przebij jajo długą wykałaczką, a na górę nabij mniejsze jajo, które posłuży za głowę. Z dwóch talarków obranej i umytej marchewki – również większego oraz mniejszego – możesz zrobić kapelusz, nabijając go na samą górę.

Mały kawałek tego warzywa świetnie sprawdzi się jako nos. Pozostały tylko oczy oraz guziki – zrobisz je z małych kuleczek pieprzu. Za miotłę posłuży natka pietruszki. Smacznego!

 

Na zdrowie i niepogodę

Robienie bałwanków może okazać się świetną zabawą dla najmłodszych, spędzających wolny dzień w domu lub nudzących się z powodu brzydkiej pogody za oknem. To zajęcie kreatywne i bezpieczniejsze niż gotowanie czy pieczenie ciast w rozgrzanym piekarniku. Pamiętaj też, że jaja są nieocenionym źródłem świetnie przyswajalnego białka, co jest bardzo ważne w dziecięcej diecie. Poza tym to istna bomba witaminowo-mineralna, zawierająca witaminy A, D, E, cynk, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez oraz wiele innych cennych składników. Jaja to bardzo ważny składnik diety dzieci uprawiających sport.

Bałwanki z jaj na twardo to prosta i zdrowa propozycja posiłku, której nie oprze się żaden niejadek. Koniecznie spróbuj zrobić je razem z nim. Gwarantujemy dobrą zabawę, bo przecież jedzenie również może sprawiać radość.