kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

22 listopada 2018

Jaja w diecie antystresowej

POGODA ZA OKNAMI PRZESTAŁA JUŻ PRZYPOMINAĆ PRZEDŁUŻENIE LATA I NIEUCHRONNIE DOSTROIŁA SIĘ DO PORY KALENDARZOWEJ. KRÓTKIE DNI, ZIMNO, WIATR I DESZCZE MAŁO KOGO NASTRAJAJĄ POZYTYWNIE. JEŚLI DODAĆ DO TEGO TEMPO ŻYCIA I STRES CYWILIZACYJNY, MAMY GOTOWY PRZEPIS NA JESIENNĄ CHANDRĘ. POMÓC MOŻE DIETA ANTYSTRESOWA.

Bez względu na to, co przyniesie życie, jedzenie zbilansowanych posiłków to doskonały sposób, by zabezpieczyć się przed sezonowym spadkiem nastroju. Dieta antystresowa, dzięki odpowiedniemu skomponowaniu składników podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia oraz obniża poziom kortyzolu – hormonu stresu.

Poziom serotoniny zwiększa jedzenie produktów zawierających tryptofan, aminokwas przetwarzany przez organizm w serotoninę. Dlatego warto zadbać o to, by w diecie znalazły się jaja, ryby, nasiona dyni i słonecznika, awokado oraz banany. Jaja zawierają także wpływające korzystnie na samopoczucie witaminy D i B12. Stanowią też źródło protein, które regulują poziom dopaminy w mózgu (jej niedobór prowadzi do chandry).

Jedzenie zawartego w jajach pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczy pozwala uniknąć skoków poziomu cukru we krwi i związanych z nimi napadów głodu oraz złości.

Jaja to również bogate źródło witaminy A, E i K oraz B2, a także składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu.

Warto wiedzieć, że białko jaj zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za białko wzorcowe. Zawiera wszystkie aminokwasy, w tym takie, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Jest ono na dodatek wyjątkowo szybko przyswajalne. Praktycznie zaraz po zjedzeniu zostaje strawione, a powstałe produkty są wraz z krwią transportowane do komórek.

Właśnie dlatego najlepszą porą na jedzenie jaj jest poranek, kiedy po nocy trzeba jak najszybciej dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jajka na twardo i awokado na pełnoziarnistej grzance to doskonała propozycja na szybkie śniadanie. Życzymy smacznego i oby do wiosny!