kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

5 kwietnia 2016

Ile jaj można zjadać tygodniowo

JAJA SĄ BARDZO BOGATE W CENNE WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE. CZĘSTO ZADAJEMY SOBIE PYTANIE: ILE WŁAŚCIWIE TYCH JAJ MOŻEMY ZJADAĆ I CZY MOŻNA Z NIMI „PRZEDOBRZYĆ”?

Jajo od wielu lat zajmuje ważne miejsce w diecie człowieka.
Spożywane pod różnymi postaciami – na twardo, na miękko, w koszulkach, jako pasta – od lat gości na polskich stołach.
Czy jaj można jeść za dużo? Obecnie nie ma żadnych jednoznacznych zaleceń dotyczących ilości jaj, jakie zdrowy człowiek może spożywać tygodniowo. Są one bowiem zależne od wielu czynników, takich jak wiek, płeć czy stan zdrowia.

Zespół naukowców pod kierownictwem Jang Yel Shin w 2013 roku przeprowadził badania, w których analizowano związek między konsumpcją jaj a chorobami układu krążenia. Osoby biorące udział w badaniu podzielono na dwie grupy. W pierwszej grupie uczestnicy spożywali więcej niż jedno jajo dziennie. W drugiej spożywano jedno jajo rzadziej niż raz w tygodniu lub wcale.

Jak się okazało, różnice pomiędzy poszczególnymi grupami nie były istotne. T oznacza, że spożycie więcej niż jednego jaja dziennie nie zwiększało ryzyka chorób układu krążenia w porównaniu do konsumpcji mniej niż jednego jaja na tydzień lub wcale.

Jednak organizacje i instytucje zdrowotne mają swoje standardy, jeśli chodzi o ilości spożywanych jaj. I tak, American Diabetic Association sugeruje, aby spożywać do 4 jaj w tygodniu. Z kolei National Heart Foundation of Australia dopuszcza konsumpcję 6 jaj tygodniowo. Polskie zalecenia sugerują, aby dziennie spożywać jedną porcję z grupy produktów białkowych. W przypadku jaj, jedna porcja, to dwa jaja.

Ustalenie „bezpiecznej” ilości jaj zjadanych tygodniowo przez zdrowego, dorosłego człowieka jest kwestią indywidualną i powinno być konsultowane z lekarzem oraz dietetykiem.