To kwintesencja meksykańskiego śniadania, którego obowiązkowym składnikiem jest salsa pomidorowa, tortilla i jaja sadzone. Huevos rancheros to danie bardzo sycące, więc jest idealne na dzień pełen zadań.
NASZ PRZEPIS
Składniki:
4-6 jaj Kotlina Natury
4-6 tortille kukurydziane
1 duże awokado, obrane i pokrojone w plasterki
świeża kolendra
sól morska
Salsa pomidorowa:
1 czerwona cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
garść świeżej kolendry, drobno posiekanej
½ łyżeczki ostrej papryki (może być w płakach)
1 łyżeczka ostrej papryki chipotle
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
4 łyżki przecieru pomidorowego lub pasty
sól
PRZYGOTOWANIE
W średniej wielkości rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać do tego cebulę, czosnek, kolendrę, płatki chili, paprykę chipotle. Wszystko podsmażyć razem przez ok. 5 minut.
Dodać pomidory z puszki, przecier lub pastę, wymieszać i dusić to na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodać sporą szczyptę soli do smaku, wymieszać i odstawić.
Kiedy salsa jest gotowa, usmażyć na patelni jaja sadzone.
Podgrzać tortille w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ułożyć na talerzach. Do każdej z tortilli nałożyć kilka łyżek ciepłej salsy, dodać jajo sadzone, a na wierzch kilka plasterków cienko pokrojonego awokado.
Całość posypać listkami świeżej kolendry, świeżo zmieloną solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek.