Przepisy

Gofry gryczane z jajem sadzonym, bekonem i syropem klonowym


Gofry z jajem sadzonym, bekonem i syropem klonowym to klasyka amerykańskiego śniadania. My proponujemy zastąpić tylko pszenne gofry gryczanymi i sycące śniadanie gotowe 🙂 smacznego! 

NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Czas przygotowania: 20 minut

2 porcje

Składniki:

Gryczane gofry:

  • 3 jaja Kotlina Natury
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

Dodatki

  • 2 jaja
  • 3-4 plasterki bekonu
  • 1 łyżka masła lub masła klarowanego
  • syrop klonowy
  • jogurt naturalny 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszać w dużej misce mąkę, sodę oczyszczoną, sól morską, mleko migdałowe, żółtka jaj i olej kokosowy.
  2. W drugiej misce ubić białka jaj, a kiedy będą sztywnem, przełożyć do miski z masą na gofry i delikatnie wymieszać.
  3. Z tak powstałej masy w gofrownicy zrobić gofry, a kiedy wszystkie będą gotowe, odstawić je na bok.
  4. Na rozgrzanej patelni roztopić łyżkę masła klarowanego, a nastpępnie usmażyć na tym bekon i jaja sadzone.
  5. Jaja z bekonem podawać gorące z goframi. Do smaku można dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub skropić syropem klonowym. 

Przepisy

Mango curd z kruchymi ciasteczkami i bezą włoską

Przepisy

Domowy makaron z dynią, szałwią i palonym masłem