Gofry gryczane z jajem sadzonym, bekonem i syropem klonowym
Gofry z jajem sadzonym, bekonem i syropem klonowym to klasyka amerykańskiego śniadania. My proponujemy zastąpić tylko pszenne gofry gryczanymi i sycące śniadanie gotowe 🙂 smacznego!
NASZ PRZEPIS
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: 20 minut
2 porcje
Składniki:
Gryczane gofry:
3 jaja Kotlina Natury
1 szklanka mąki gryczanej
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
Dodatki
2 jaja
3-4 plasterki bekonu
1 łyżka masła lub masła klarowanego
syrop klonowy
jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE
Wymieszać w dużej misce mąkę, sodę oczyszczoną, sól morską, mleko migdałowe, żółtka jaj i olej kokosowy.
W drugiej misce ubić białka jaj, a kiedy będą sztywnem, przełożyć do miski z masą na gofry i delikatnie wymieszać.
Z tak powstałej masy w gofrownicy zrobić gofry, a kiedy wszystkie będą gotowe, odstawić je na bok.
Na rozgrzanej patelni roztopić łyżkę masła klarowanego, a nastpępnie usmażyć na tym bekon i jaja sadzone.
Jaja z bekonem podawać gorące z goframi. Do smaku można dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub skropić syropem klonowym.