Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.
Wszystko o jajach
Dzielimy się wiedzą
4 czerwca 2019
Garść niesamowitych faktów o jajach
JAJO. KAŻDY DOSKONALE ZNA JEGO SMAK I WYGLĄD. JEST NIEZBĘDNYM SKŁADNIKIEM W PRAWIE KAŻDEJ KUCHNI, CZĘSTO GOŚCI NA NASZYCH STOŁACH POD RÓŻNYMI POSTACIAMI, A NIEKTÓRZY SPOŻYWAJĄ JAJA NIEMAL CODZIENNIE. ALE CZY KIEDYKOLWIEK ZASTANAWIALIŚCIE SIĘ CO TAK NAPRAWDĘ KRYJE SIĘ POD SKORUPKĄ TEGO NIEPOZORNEGO PRODUKTU?
LISTA ZALET JAJ JEST BARDZO DŁUGA, A DZIŚ PRZYBLIŻYMY WAM KILKA WYBRANYCH, NIESAMOWITYCH FAKTÓW DOTYCZĄCYCH KURZYCH JAJ, O KTÓRYCH MOGLIŚCIE WCZEŚNIEJ NIE WIEDZIEĆ. SPRAWDŹCIE DLACZEGO WARTO JEŚĆ JAJA.
Prawdziwy spalacz tłuszczu!
Luteina, która jest w składzie jaj ma zbawienny wpływ na wiele procesów w naszych organizmach. Oprócz tego, że dobrze na nas wpływa, dodatkowo skutecznie hamuje głód i wspomaga szybsze spalanie tłuszczu. Dodatkowo – redukują zły cholesterol we krwi!
A więc jeżeli nadal walczycie o summer body to polecamy fit jajecznicę.
Białko dla wielbicieli sportu
Niezależnie od tego czy często gościcie na siłowni lub jesteście na diecie bezmięsnej czy też nie, warto jeść jajka gotowane na twardo. Znajdujące się w nich białko jest bardzo dobrze przyswajalne, człowiek trawi je w 99%! To znaczy, że białko jaj jest przyswajalne lepiej niż to znajdujące się w mięsie i czyni jajko jednym z najlepszych, zaraz po mleku matki, źródeł białka.
Jaja kurze są tym samym relatywnie najtańszym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka!
D jak dużo dobroci i witaminy D
Witaminy D nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z najważniejszych związków organicznych, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział w wielu przemianach metabolicznych i oddziałuje na nasze samopoczucie (niedobory witaminy D mogą powodować znaczne obniżenie nastroju).
Świetnie przyswajalną witaminę D znajdziemy w żółtku jaja. Bierze udział w wielu przemianach metabolicznych i oddziałuje na nasze samopoczucie (niedobory witaminy D mogą powodować znaczne obniżenie nastroju). Świetnie przyswajalną witaminę D znajdziemy w żółtku jaja.
Jajo to bomba witaminowa!
Każde jajko, jako prawdziwa bomba mineralno-witaminowa, zawiera 14 istotnych składników odżywczych dla każdego człowieka. Oprócz białka znajdziemy w nim szereg witamin m.in. A, D, E, K, B2, B9, B12, kwas pantotenowy, a także cenne składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, jod i selen. To właśnie dzięki tym elementom jajko bardzo wcześnie wprowadzane jest do diety niemowlaków.
Polecamy też starszakom w każdym wieku.
Możesz zjeść skorupkę!
Tak! Skorupka jajka jest w pełni jadalna (po ówczesnym bardzo dokładnym umyciu!). Niektóre osoby spożywają proszek ze skorupek jajek, gdyż jest on pełen wapnia, który jest budulcem kości. Sproszkowane skorupki jaj (proszek wapniowy) zwiększają gęstość kości, stymulują odbudowę chrząstki stawowej i łagodzą bóle reumatyczne.