Frittata dotarła do nas z Włoch, a w wolnym tłumaczeniu jej nazwa oznacza „smażony”.
Frittata jest odmianą omletu, ale różni się od niego długością smażenia, ponieważ frittatę najpierw smaży się na patelni, a później jeszcze zapieka w piekarniku. Frittatę po przygotowaniu kroi się w trójkąty i podaje jak pizzę. Buon appetito!
NASZ PRZEPIS
SKŁADNIKI
Czas przygotowania: 20-30 minut
1 porcja
Składniki:
4 jaja kotlina natury
70 g pomidorów koktajlowych
50 g sera koziego
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
młode liście szpinaku
bazylia
sól
PRZYGOTOWANIE
Jaja dokładnie roztrzepać widelcem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną wcześniej cebulę oraz posiekany czosnek i krótko przesmażyć.
Wbić jaja i dodać do nich zawartość patelni oraz posiekany szpinak. Doprawić solą i zamieszać.
Jaja przelać na patelnię posmarowaną masłem. Na górze ułożyć pomidory, lekko doprawić solą i bazyią.
Patelnię włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut.
W połowie pieczenia posypać kawałkami koziego sera. Podawać z pieczywem.