Przepisy

Francuskie masala tosty


Uwielbiamy francuskie tosty tak bardzo, że często kupujemy nadmiar pieczywa, tylko po to by być „zmuszonym” do ich przyszykowania. Choć znudzenie się nimi wydaje się niemożliwe, postanowiliśmy poeksperymentować z ich klasyczną wersją. Sięgnęliśmy po indyjską interpretacje tego francuskiego klasyka – tosty Masala. Jest to popularny street food, smażony na targach na ogromnych patelniach do curry. Dzięki dodatkowi kurkumy i kolendry nabierają orientalnego smaku. Przekonajcie się sami!

NASZ PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 minut

2 porcje

Składniki:

  • 2 jajka Kotliny Natury
  • 2 łyżki czerwonej drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka zmielonego zielonego chili (lub jalapeno lub innej ostrej chili)
  • ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczka soli
  • ⅓ szklanki mleka lub wody
  • 2 kromki chleba na zakwasie lub pełnoziarnistego
  • 2 łyżeczki oliwy i masła

Do podania:

  • 2 łyżki ketchupu lub sosu sriracha lub zielonego chutneya
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszaj połowę poszatkowanej cebuli z zielonym chili, kurkuma, sólą i mlekiem w dużej misce (wystarczająco dużej zmieściła się w niej kromka chleba). W drugiej misce rozbij jajka i ubij je widelcem lub trzepaczką. Zmieszaj z przygotowaną masą. Zanurz w niej kromkę chleba i delikatnie dociśnij widelcem, aby chleb mógł wchłonąć płyn. Odwróć chleb i powtórz czynność z drugą stroną.
  2. Na patelni o nieprzywierającym dnie rozpuść dwie łyżki masła i następnie zmieszaj jej z 2 łyżeczkami oleju. Zmieszaj tłuszcze i połóż na patelni namoczony chleb. Posyp pieczywo resztą cebuli. Smaż na średnim ogniu około minuty  do momentu, gdy spód zacznie nabierać złotobrązowego koloru.
  3. Odwróć i smaż drugą stronę przez około minutę. Powtórz z drugą kromką chleba. 
  4. Podawaj na gorąco z keczupem, srirachą lub zielonym chutneyem i posypane kolendrą. 

Przepisy

Sałatka jarzynowa z twistem – ensalada rusa

Przepisy

Sałatka z jajami piklowanymi w buraczkach