kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

21 grudnia 2016

Eggnog

ZIMĄ, KIEDY DNI SĄ KRÓTKIE, A NA DWORZE ZIMNO, WARTO CZASEM ROZGRZAĆ SIĘ CIEPŁYM I AROMATYCZNYM NAPOJEM, KTÓRY SPRAWDZI SIĘ RÓWNIEŻ NA KARNAWAŁOWYCH PRZYJĘCIACH. ZOBACZCIE, CZYM JEST EGGNOG.

Pierwszy przepis na ten napój na bazie mleka, jaj i cukru z dodatkiem aromatycznych przypraw spisano w 1775 roku, lecz jego brata – posset –pito już w XIV-wiecznej Anglii. Do jego przygotowania potrzebne było gorące mleko, piwo i jaja. Ciężko było wtedy o te drogie składniki, więc raczono się trunkiem jedynie od święta. Trzy wieki później posset odzyskał dawny blask za sprawą amerykańskiej kolonizacji. Dostępne były coraz to nowsze produkty, więc i napój stopniowo zmieniał recepturę, aż powstał eggnog, pity do dziś. Na świecie można spotkać wiele jego odmian, jak np. francuski lait de poule, karaibski coquito, meksykański rompope czy angielski flip. My zajmiemy się dziś oryginałem.

 

Tradycja zza oceanu

Można nazwać eggnog świąteczną odmianą naszego kogla-mogla, bo właśnie wtedy jest najchętniej pijany, szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Tam występuje jako dodatek do grudniowych imprez lub koktajl pity z bliskimi w zimowe wieczory. Otwiera świąteczny sezon w Dniu Dziękczynienia i spożywa się go aż do Wielkanocy.  Prócz walorów smakowych wspaniale rozgrzewa, a przyprawy korzenne przypominają nam o ubieraniu choinki i świątecznych piernikach.

 

Sposób na najlepszy eggnog?

Jak przyrządzić ten bożonarodzeniowy napój? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bo wersji jest sporo, a niezmienne pozostają bazowe składniki w różnych proporcjach. Gorące mleko wymieszane dokładnie z jajecznym koglem moglem, przyprawy korzenne oraz gałka muszkatołowa nadająca charakterystycznej ostrości.

To wersja delikatna, nadająca się również dla dzieci, ale mile widziane jest doprawienie eggnoga bourbonem lub rumem. Przez to zyskuje odświętnego charakteru i zwiększa swoje właściwości rozgrzewające. Poza tym przy takim drinku można przesiedzieć cały świąteczny wieczór w gronie najbliższych. Warto wspomnieć, że nawet sam George Washington przygotowywał własną wersję tego trunku, opierając go na brandy, whisky, jamajskim rumie oraz dużej ilości jaj.

Jeśli przygotowujecie eggnog pierwszy raz, koniecznie sprawdźcie nasz przepis:

 

Eggnog:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 5 jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¾ szklanki bourbonu lub rumu
  • 3 laski cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

W rondelku zagotuj mleko wymieszane ze śmietanką, cynamonem, wanilią oraz gałką muszkatołową. Żółtka jaj ubij z cukrem. Powoli dodawaj do mleka, cały czas mieszając. Dodaj alkohol. Schładzaj przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj ubitymi białkami jaj i posyp cynamonem oraz gałką muszkatołową.

Eggnog to tradycja uniwersalna – wersja bez alkoholu posmakuje dzieciom, a ta z dodatkiem mocniejszego trunku może stać się ulubionym świątecznym napojem. Polecamy szczególnie jako rozgrzewający deser po zimowym poobiednim spacerze.