Dutch baby to deser, który tak naprawdę jest zapieczonym naleśnikiem i wbrew swojej nazwie nie ma nic wspólnego z Holandią, a ze Stanami Zjednoczonymi, bo stamtąd pochodzi. Dutch baby powstał już na początku XX wieku i jak widać, kulinarne triumfy święci aż do dziś.
NASZ PRZEPIS
Składniki:
3 jaja Kotlina Natury
½ szklanki mąki orkiszowej
½ szklanki mleka migdałowego (lub zwykłego)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru kokosowego
4 łyżki masła
skórka z jednej cytryny
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej w
duże kawałki Jogurt naturalny (lub kokosowy) do podania
borówki i mięta do podania
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzać piekarnik do 220 °C.
W misce połączyć ze sobą jaja, mąkę, mleko, cukier kokosowy i waniliowy, skórkę od cytryny i wszystko razem wymieszać, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Dodać do masy posiekaną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.
Żeliwną patelnię lub naczynie do pieczenia wysmarować masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Jak tylko masło roztopi się w naczyniu, wyciągnąć naczynie z piekarnika i bardzo szybko przelać do niego masę i natychmiast wstawić z powrotem do piekarnika.
Naleśnik piec przez 20 minut aż się zarumieni i urośnie.
Naleśnik po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale jego brzegi powinny zostać wysokie.