Przepisy

Domowy omlet tamago z zielonymi warzywami i ryżem


NASZ PRZEPIS

Składniki:

  • 3 jaja
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego

do podania:

  • ½ szklanki suchego ryżu
  • ¼ arkusza wodorostów nori
  • po małej garści świeżej kolendry, pachnotki, rukwi wodnej, portulaki,
  • musztardowca lub innych ulubionych ziół i sałat
  • 2 mini cukinie
  • garść fasolki szparagowej

PRZYGOTOWANIE

Omlet:

Roztrzep jajka jak najdelikatniej, dodaj cukier i sos sojowy. Delikatnie wymieszaj.

Możesz wszystko przecedzić przez sito, żeby masa była gładka.

Wlej cienką warstwę ciasta na mocno rozgrzaną patelnię.

Kiedy ciasto lekko się zetnie, złóż je ostrożnie w 1/3 długości i przyciśnij delikatnie łopatką lub pałeczkami, aby obie części się zlepiły.  Następnie złóż ciasto po raz kolejny i ponownie przyciśnij od góry, aby wszystkie części się zlepiły.

Wylej kolejną porcję ciasta, delikatnie podnosząc już usmażony omlet tak, aby część ciasta wlała się pod niego i by warstwy zlepiły się razem. Ponownie złóż omlet.

Ponawiamy wylewanie warstw aż otrzymamy równy zwarty blok jajeczny, o grubości ścianek patelni.

Delikatnie podsmażamy omleta ze wszystkich stron, silnie go naciskając. Charakterystyczne piszczenie jest dowodem na obecność płynu wewnątrz omleta. Gotowy omlet nie będzie wydawał żadnych dźwięków.

Do podania:

Ryż dokładnie przemyj pod zimną wodą. Zalej szklanką wody, dosól do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut – do momentu, gdy ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.

Pokrój nori w cienkie paseczki, którymi przyozdobisz ryż.

Ugotuj fasolkę szparagową – wrzuć do wrzątku i gotuj do 5 minut, by zachować wszystkie walory smakowe i odżywcze.

Cukinię zblanszuj i pokrój plasterki.

Całość przełóż do lunchboxa i posyp świeżymi ziołami.

Przepisy

Domowy omlet tamago z zielonymi warzywami i ryżem


NASZ PRZEPIS

Składniki:

  • 3 jaja
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego

do podania:

  • ½ szklanki suchego ryżu
  • ¼ arkusza wodorostów nori
  • po małej garści świeżej kolendry, pachnotki, rukwi wodnej, portulaki, musztardowca lub innych ulubionych ziół i sałat
  • 2 mini cukinie
  • garść fasolki szparagowej

PRZYGOTOWANIE

Omlet:

Roztrzep jajka jak najdelikatniej, dodaj cukier i sos sojowy. Delikatnie wymieszaj.

Możesz wszystko przecedzić przez sito, żeby masa była gładka.

Wlej cienką warstwę ciasta na mocno rozgrzaną patelnię.

Kiedy ciasto lekko się zetnie, złóż je ostrożnie w 1/3 długości i przyciśnij delikatnie łopatką lub pałeczkami, aby obie części się zlepiły.  Następnie złóż ciasto po raz kolejny i ponownie przyciśnij od góry, aby wszystkie części się zlepiły.

Wylej kolejną porcję ciasta, delikatnie podnosząc już usmażony omlet tak, aby część ciasta wlała się pod niego i by warstwy zlepiły się razem. Ponownie złóż omlet.

Ponawiamy wylewanie warstw aż otrzymamy równy zwarty blok jajeczny, o grubości ścianek patelni.

Delikatnie podsmażamy omleta ze wszystkich stron, silnie go naciskając. Charakterystyczne piszczenie jest dowodem na obecność płynu wewnątrz omleta. Gotowy omlet nie będzie wydawał żadnych dźwięków.

Do podania:

Ryż dokładnie przemyj pod zimną wodą. Zalej szklanką wody, dosól do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut – do momentu, gdy ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.

Pokrój nori w cienkie paseczki, którymi przyozdobisz ryż.

Ugotuj fasolkę szparagową – wrzuć do wrzątku i gotuj do 5 minut, by zachować wszystkie walory smakowe i odżywcze.

Cukinię zblanszuj i pokrój plasterki.

Całość przełóż do lunchboxa i posyp świeżymi ziołami.

Przepisy

Sałatka z jajami piklowanymi w buraczkach

Przepisy

Fritata z kozim serem i szpinakiem