Brzmi tajemniczo, ale to nic innego jak jaja faszerowane. W klasycznym przepisie na deviled eggs farsz doprawia się na ostro, używając do tego cebuli, piklowanych ogórków, pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki i stąd właśnie pochodzi nazwa tej potrawy. My przedstawiamy Wam naszą, alternatywną i nieco łagodniejszą wersję deviled eggs.
NASZ PRZEPIS
Składniki:
Jaja faszerowane z awokado
3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
3/4 awokado
1 szalotka
2 kiszone ogórki
2-3 łyżki oliwy extra virgin
1/3 pęczka kolendry
sól i świeżo mielony pieprz
Jaja z rzodkiewką i ogórkiem
3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
3 rzodkiewki
1 ogórek gruntowy
1/3 pęczka koperku
1/3 pęczka szczypiorku
1/3 kostki tłustego twarogu
2-3 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki oliwy
sól i świeżo mielony pieprz
Jaja z pancettą
3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
2-3 plastry pancetty lub boczku
1 łyżeczka masła
1/3 szklanki kukurydzy konserwowej
1-2 łyżki śmietany 18%
½ pęczka szczypiorku
świeże chilli do smaku
sól i swieżo mielony pieprz
Jaja z pieczonymi burakami
3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
1-2 małe buraki, upieczone
1-2 łyżki greckiego jogurtu
1/3 pęczka kolendry
szczypta kminu rzymskiego
sól i świeżo mielony pieprz
Jaja z pieczarkami
3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
4 pieczarki
½ pęczka szczypiorku
1/3 pęczka natki pietruszki
1-2 gałązki estragonu
2 łyżki prażonej cebuli
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka oliwy truflowej
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i świeżo mielony pieprz
Jaja z serkiem mascarpone
3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
½ pęczka szczypiorku
½ pęczka koperku
2-3 łyżki mascarpone
kilka plasterków piklowanej cebuli
sól i świeżo mielony pieprz
Jaja z krewetkami
3 jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo
4-5 krewetek
1 szalotka
1 łyżka majonezu
½ łyżeczki mieszanki przypraw curry
kilka kropel soku z limonki lub cytryny
sól i swieżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Jaja faszerowane z awokado
Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
Awokado i ogórki pokroić w dość drobną kostkę, a szalotkę w jeszcze mniejszą kosteczkę. Połączyć z żółtkami, doprawić posiekaną kolendrą, oliwą, solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.
Jaja z rzodkiewką i ogórkiem
Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
Twaróg utrzeć ze śmietaną, dodać drobno posiekane zioła i żółtka, doprawić oliwą, solą i pieprzem. Rzodkiewki i ogórki pokroić w drobne plasterki i trzymać w lodowatej wodzie przez 15 minut, aby nabrały chrupkości.
Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj, całość udekorować rzodkiewką i ogórkiem.
Jaja z pancettą
Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
Pancettę pokroić w kostkę i usmażyć na średnim ogniu, aby tłuszcz się wytopił, a pancetta stała się chrupiąca. Pod koniec smażenia dodajemy masło. Ostudzone skwarki połączyć z kukurydzą, śmietaną, żółtkami, doprawić drobno posiekanym chilli, solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.
Jaja z pieczonymi burakami
Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
Buraczki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z gęstym jogurtem greckim i żółtkami. Doprawić kminem rzymskim, siekaną kolendrą, solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.
Jaja z pieczarkami
Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoto, nie mieszając zbyt często. Pod koniec smażenia doprawić solą. Ostudzone pieczarki połączyć z ziołami, żółtkami, majonezem i doprawić solą, pieprzem i oliwą truflową.
Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj, a całość udekorować prażoną cebulą.
Jaja z serkiem mascarpone
Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
Zioła drobno posiekać i połączyć z serkiem mascarpone oraz żółtkami. Doprawić posiekaną piklowaną cebulą, solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem wyłożyć połówki jaj.
Jaja z krewetkami
Obrane jaja przekroić na pół, wyciągnąć żółtko i pokruszyć je w palcach.
Krewetki pozbawić ogonków, smażyć przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą curry oraz solą. Po zdjęciu z patelni polawć sokiem z limonki. Pokroić w kostkę i po ostudzeniu połączyć je z żółtkami, majonezem, drobno posiekaną szalotką i doprawić solą i pieprzem.