kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

20 grudnia 2023

Biała zima u podnóża Sudetów.

W tym roku zima zawitała do Kotliny Natury wcześniej niż zazwyczaj, ale nie zaskoczyła naszych kur. To prawdziwe mistrzynie termoregulacji! Jako zwierzęta stałocieplne, nie poddają się łatwo zmianom temperatury na zewnątrz. W obliczu mrozu nie tracą werwy. Jedyne za czym nie przepadają to mocny, mroźny wiatr – chyba jak my wszyscy.

Te skrzydlate mistrzynie termoregulacji mają swoje sposoby na chłodne dni. Od kurczenia i rozkurczania naczyń krwionośnych po umiejętne posługiwanie się piórami i podskórną tkanką tłuszczową. Szczerze mówiąc, ubrani w puchowe kurtki i zimowe buty, zazdrościmy im nieco zdolności do utrzymania stałej ciepłoty ciała.

Oczywiście, śnieżny puch utrudnia im nieco spacery po sudeckiej łące, ale o tej porze roku chętnie korzystają z zimowego ogrodu, dziobiąc smakowite kąski, które dla nich przygotowaliśmy. Mogą również swobodnie wychodzić z kurnika, jeśli tylko mają na to ochotę.

Ich zielona i pełna roślin łąka zimą zmienia swoje oblicze, ale jest to naturalna kolej rzeczy. Natura zapada w zimowy sen i odpoczywa przed kolejnym sezonem wegetacyjnym. Wystające znad warstwy śniegu sztywne łodygi roślin stają się idealnym miejscem do zimowania dla owadów, a nasiona kwiatów zapewniają pożywienie ptakom zimującym w kraju.