Przepisy

Babeczki na Dzień Dziecka


Jednym z najpiękniejszym prezentów jakie możemy dać naszym dzieciom jest nasz czas. Dlatego z okazji Dnia Dziecka dzielimy się z Wami prostym przepisem na smaczne babeczki. Jesteśmy pewni, że z niewielką pomocą dorosłych mali pomocnicy upieką te pyszne ciasteczka, a ich dekoracja sprawi wiele frajdy również rodzicom. W przepisie znajdziecie świeże i liofilizowane owoce a żadnych sztucznych składników! Śmiało używajcie sezonowych produktów – babeczki będą pysznie smakowały również z podduszonym w skórce cytryny rabarbarem, czy świeżą borówką. Życzymy Wam pysznej zabawy!

NASZ PRZEPIS

Czas przygotowania: 70 minut

6 porcji

Składniki:

  • 1 jajo
  • 70 g jogurtu greckiego
  • 45 g oleju + 2 łyżki do wysmarowania formy
  • 60 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • owoce do wyboru: np. 2/3 szklanki mrożonych borówek, 1 szklanka truskawek, 1 jabłko podduszone uprzednio na maśle i miodzie
  • 2 łyżki cukru grubo rafinowanego

Składniki na dekoracje (do wyboru): 

  • krem przygotowany ze 100 g serka mascarpone i 100 g śmietanki 36%
  • masło orzechowe 100%
  • ½ szklanki świeżych owoców np. malin
  • 2 łyżki proszku z liofilizowanych owoców np. z malin lub truskawek garść pokruszonych orzeszków np. pistacji lub laskowych
  • 2 łyżki ekspandowanego amarantusa
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Włącz w piekarniku grzanie od góry i dołu, 175°C. Wszystkie mokre składniki i cukier połącz ze sobą przy pomocy trzepaczki. Przesiej do nich pozostałe suche składniki i wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki. Mieszaj bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Lepiej zostawić kilka grudek mąki w cieście, niż wymieszać je za bardzo – to wpływa na wyrastanie babeczek podczas pieczenia. 
  2. Przełóż masę do formy na babeczki posmarowanej olejem lub wyłożonej papilotkami, a następnie rozłóż na wierzchu owoce, lekko wbijając je do środka. Posyp grubo rafinowanym cukrem i piecz ok. 35 min. lub do „suchego patyczka“. Ostudź babeczki w formie, a gdy będą na tyle chłodne, że dadzą się wyciągnąć, przełóż je na kratkę lub drewnianą deskę.
  3. Babeczki udekoruj kremem i wybranymi posypkami – możesz to zrobić z dziećmi – będzie to dla nich dobra zabawa. 

Przepisy

Francuskie masala tosty

Przepisy

Francuska rolada