Zielone szparagi są jednym z najpopularniejszych sezonowych przysmaków. Idealnie łączą się z jajami w koszulce. Przedstawiamy prosty przepis na to wykwintne danie, które może stać się codzienną przyjemnością.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  • 2 jaja z kotliny natury
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 20g masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE

W garnku zagotować wodę z solą i masłem. Szparagi umyć i ułamać od dołu zdrewniałą końcówkę (nie obierać). Do wrzącej wody wrzucić szparagi i gotować przez 3 minuty. Odcedzić szparagi przez sito i położyć na talerzach. Zagrzać do temperatury 85’C około 1,5 litra wody z solą i octem. Jajko rozbić na łyżkę cedzakową i powoli zanurzyć w wodzie. Gotować 3-4 minuty w zależności od wielkości jajka. Gotowe jajka wyłożyć na szparagi. Posypać solą i grubo mielonym pieprzem.

Wskazówki

  • 15 minut
  • 2 porcje
Save to PDF
loader