Tej tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej z majonezem, z ugotowanych w mundurkach jarzyn i posiekanych jaj nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowaliśmy jej wersję, która pogodzi zwolenników tradycji i poszukiwaczy nowości. Klasyczny majonez zastępujemy wersją z wędzoną papryką. Do składników dorzucamy suszoną śliwkę, która nada jej lekko wędzonego charakteru. Sałatka sprawdzi się również idealnie jako „pasta kanapkowa”. Podawana na świeżej bądź podpieczonej bagietce, z odrobiną kawioru, będzie świetnym świątecznym tapas. Ciekawi? Sprawdzicie nasz przepis!


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Majonez z wędzoną papryką:

3 jaja

200g chipotle lub łyżeczka wędzonej papryki

2 łyżeczki musztardy dijon

40ml octu ryżowego

Łyżeczka soli

Olej 800ml

 

Sałatka jarzynowa / ensalada rusa:

Marchewka 500g

Pietruszka 200g

Groszek zielony 400g

Śliwka wędzona 100g

Oliwki czarne 300g

Por- biała część

Ogórek konsewowy lub kiszony 300g

Grzybki marynowane 150g

Ziemniaki 300g

Kawior 1 szt

Jaja 6 szt

PRZYGOTOWANIE

Majonez z wędzoną papryką:

  1. Wszystkie składniki poza olejem zblendować na wysokich obrotach, następnie, na niskich obrotach powoli wlewać olej, tak by uzyskać emulsję.

 

Sałatka jarzynowa / ensalada rusa:

  1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki ugotować. Wszystkie składniki drobno pokroić, wymieszać z majonezem. Jaja ugotować na pół miękko. Udekorować kawiorem.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader