Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.
Wszystko o jajach
Dzielimy się wiedzą
5 kwietnia 2016
Od najmniejszego do największego
CO JEST LEPSZE NA ŚNIADANIE, JAJO SADZONE, CZY MOŻE OMLET Z JAJ ROZMIARU L?
Wielkość jaj kurzych określamy oznaczeniami, jak ubrania i zależą one nie tylko od wielkości, ale także od wagi. Są to rozmiary od S do XL.
Rozmiar S oznacza small, czyli małe jajo do 53 gramów wagi. M – medium, oznacza jajo średniej wielkości w wadze od 53-63 gramów. „Elki” – L jak angielskie słowo „large”, oznacza jajo duże o wadze od 63-73 gramów. Największe jaja kurze o rozmiarze XL – extra large ważą powyżej 73 gramów.
Wielkość jaja zależy od wieku i rasy kury. Im starsza kura, tym większe jajo. Nieoficjalny rekord w wielkości jaja kurzego wynosi 183 gramów wagi i prawie 20 cm średnicy.
Dla porównania wielkości jaj różnych gatunków ptaków, można domyślić się, że największe jaja znosi struś. Najcięższe z nich ważyło, według Księgi rekordów Guinnessa, 2589 gramów. Najmniejszymi rekordzistami są kolibry, które znoszą jaja ważące nawet 0,3 grama.
Z badań konsumenckich wynika co roku, że Polacy preferują jaja dużych rozmiarów. Nie wiemy, czy wynika to z przeświadczenia, że to jajo bardziej dojrzałe ;), czy z pobudek ekonomicznych. Wiemy natomiast, że wielkość jaja nie ma żadnego wpływu na jego smak.