Żółto-brązowa twarda skórka skrywa smakowite żółte wnętrze. Czy to jajko? Też! Tym razem jednak mamy na myśli mango. Prezentujemy Wam przepis na owocowy deser -  bezę z mango curd. Do jego przygotowania wykorzystacie białka do bezy oraz żółtka do mango curd. By go wykonać, będziecie potrzebowali chwili, ale zapewniamy - warto.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

6-8 porcji

czas: 1 godz. gotowania + 3 godz. studzenia

 

Składniki:

mango curd:

500 g pulpy z mango (może być gotowe)
4 żółtka
100 g cukru
sok z 1 ½ cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej rozrobione w 3 łyżkach letniej wody
50 g masła w temp. pokojowej

beza włoska:

4 białka
300 g cukru
60 ml wody

pozostałe:

10 kruchych, maślanych ciasteczek (w stylu shortbread)

PRZYGOTOWANIE

Wykonanie:

  1. Umieść w garnuszku pulpę z mango, żółtka, cukier i sok z cytryny. Na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, doprowadź do momentu, w którym masa zacznie parować i zgęstnieje (5-8 min.). Wlej wówczas mieszaninę mąki ziemniaczanej z wodą i nie przestawiając mieszać, doprowadź do wrzenia. Ściągnij z ognia i zacznij łyżeczka po łyżeczce, dodawać do środka masło. Następnie przelej do płaskiego pojemnika, wystudź do temp. pokojowej, a potem szczelnie zamknij i włóż na min. 2 godz. do lodówki.
  2. Odważ 260 g cukru i umieść w rondelku razem z wodą. Nie mieszając, doprowadź do rozpuszczenia się cukru i powstania syropu. Włóż termometr cukierniczy i zacznij mierzyć temp. Gdy osiągnie ok. 100°C, zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach białka. Do ubitej na ¾ masy, zacznij dodawać łyżka po łyżce pozostały cukier, za każdym razem mieszając do pełnego rozpuszczenia się kryształów. W międzyczasie syrop osiągnie temp. 118°C. Wówczas od razu zacznij cienkim strumieniem wlewać go do ubijającej się bezy. Po wlaniu wszystkiego miksuj jeszcze ok. 8 min. Gotową bezę przełóż do rękawa cukierniczego, ale jeśli go nie masz, możesz użyć zwykłej łyżki.
  3. Na dnie pucharków rozgnieć ciasteczka, nałóż porcję mango curd, a następnie wyciśnij bezę. Tuż przed podaniem, opal bezę palnikiem.

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader