Zanim ciasto Battenberga stało się ważnym elementem „angielskiej herbatki” i deserem tradycyjnie serwowanym w Wielkiej Brytanii, syryjscy piekarze wypiekali je z użyciem kawy, nadając części szachownicy ciemnobrązowy kolor. W XIX wieku przepis przywędrował do Zjednoczonego Królestwa i piekarze nazywali ten wypiek różnorako: ciasto Domino (przepis Agnes Berthy Marshall z 1898), rolada neapolitańska (przepis Roberta Wellsa z 1898) czy ciasto witrażowe. Swoją finalną nazwę deser zawdzięcza uhonorowaniu małżeństwa księżniczki Wiktorii, wnuczki Królowej Wiktorii, z księciem Ludwikiem z Battenbergu w 1884 (z rodu niemieckiego, znanego od 1917 roku w Wielkiej Brytanii jako Mountbatten… ale to już zupełnie inna, „koronna” historia). Współcześnie kawę zastępujemy czerwonym barwnikiem. To klasyczne biszkoptowe ciasto przypadnie do gustu osobom, które koło migdałów i marcepanu nie umieją przejść obojętnie.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

Przepis na 6 porcji

Biszkopty:

6 jaj

350 g miękkiego masła

350 g cukru

280 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g mielonych migdałów

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

duża szczypta soli

Do białego biszkoptu:

¼ łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego (można pominąć)

Do różowego biszkoptu:

ok. ¼ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w paście

240 g konfitury morelowej

500 g marcepanu

cukier puder do podsypywania

PRZYGOTOWANIE
  1. Dwie keksówki o długości ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza – bez termoobiegu. Masło z cukrem ubijamy na biało. Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i mieszamy widelcem. Do masła dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Wsypujemy sypkie składniki i mieszamy tylko do połączenia się składników.
  2. Masę rozdzielamy na dwie równe porcje. Do jednej dodajemy czerwony barwnik i jeszcze krótko miksujemy do równomiernego rozprowadzenia koloru. Do drugiej masy możemy dodać aromat, o ile go używamy. Przekładamy obie masy do keksówek i pieczemy ok. 35 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe. Po upieczeniu wyciągamy z foremek i studzimy. Zimne ciasto okrawamy ostrym nożem z przypieczonych boków i wyrównujemy ścianki, formując dwa takie same prostopadłościany, które kroimy wzdłuż dłuższego boku na pół – dobrze jest pomóc sobie w tym celu linijką.
  3. Konfiturę morelową zagotowujemy w rondelku i przecieramy przez sitko. Za pomocą pędzelka smarujemy cienką warstwą długie ściany prostopadłościanów i sklejamy je ze sobą, tworząc w przekroju wzór szachownicy. Kostkę marcepanu wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i przycinamy do uzyskania kształtu prostokąta. Układamy na środku ciasto i otulamy płatami marcepanu 4 długie ściany. Odcinamy nadmiar i odkrawamy końcówki, aby marcepan kończył się równo na brzegach ciasta i było widać przekrój szachownicy. Gotowe!

DRUKUJ PRZEPIS _ PDF
Save to PDF
loader