Święta z jajem to nie tylko Wielkanoc. Na całym świecie jajo jest cichym bohaterem również wigilijnych stołów. Na dowód zapraszamy do wypróbowania przepisu na bożonarodzeniową austriacką tartę z Linzu. Warto zapoznać się ze sposobem przygotowania tej oraz innych świątecznych potraw z naszej strony. Już niedługo będziecie mogli zabłysnąć swoją wiedzą, startując w konkursie na facebookowym profilu Kotliny Natury.


NASZ PRZEPIS

SKŁADNIKI

ciasto:
2 jaja
255 g mąki pszennej
60 g bułki tartej
170 g mielonych migdałów (najlepiej w skórce)
225 g masła w temp. pokojowej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej dobrej jakości
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
garść płatków migdałowych


nadzienie:
700 g żurawiny lub borówki brusznicy (mogą być mrożone)
400 g cukru
2 pomarańcze
1 laska cynamonu
3 goździki
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
  1. Ubijamy mikserem masło z cukrem przez ok. 10 minut. Wybijamy jajka, oddzielając żółtka, które dodajemy jedno po drugim do masy maślanej. Kolejno dodajemy wszystkie pozostałe składniki, poza płatkami migdałowymi. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Całość rozdzielamy na dwie części – jedna większa od drugiej. Formujemy w płaskie krążki, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  2. Do garnka wsypujemy żurawinę lub borówkę i zasypujemy cukrem. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, wyciśnięty z nich sok oraz pozostałe przyprawy. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na mocnym ogniu. Zmniejszamy płomień, odkrywamy i gotujemy do czasu, aż owoce zmiękną. Ugniatamy nieco tłuczkiem i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż płyn zgęstnieje. Studzimy i wyciągamy twarde przyprawy.

  3. Formę na tartę smarujemy cienką warstwą masła i delikatnie oprószamy mąką. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. Ostrożnie zawijamy ciasto na wałek i przekładamy do formy. Wylepiamy boki formy, przejeżdżamy wałkiem po rantach, aby odciąć nadmiar ciasta. Ciasto w formie wkładamy na 20 minut do zamrażalnika.

  4. Większy kawałek ciasta wałkujemy na taką samą grubość. Wycinamy z niego paski lub inne kształty przy pomocy foremek. Na zmrożony spód wykładamy nadzienie i dekorujemy paskami ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione, a nadzienie wyraźnie bulgotać. Po ostudzeniu całość posypujemy cukrem pudrem.


DRUKUJ PRZEPIS _ PDF

Austriacka tarta z Linzu

Wskazówki
  • 8-10 porcji
Save to PDF
loader