Gado-gado to pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu sałatka, która dotarła do nas prosto z gorącej Indonezji. „Gado-gado” w dosłownym tłumaczeniu znaczy tyle, co „mieszanka”, ponieważ jest to kompozycja warzyw surowych i ugotowanych, z dodatkiem jaj, aromatycznych ziół, przypraw i sosów. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na tę sałatkę, możesz ją zawsze zmieniać, dodając swoje ulubione składniki. Spróbuj eggsperckiej wersji gado-gado!
Składniki:
Sałatka:
Marynata do ogórków:
Sos:
PRZYGOTOWANIE
Ogórki pokroić w plastry, natrzeć łyżeczką soli i zostawić na minimum godzinę, aby wypuściły soki. Opłukać, osuszyć i połączyć ze wszystkimi składnikami marynaty (czosnek i imbir bardzo drobno posiekać). Odstawić do lodówki na 30 minut. Marynata ma być intensywna w smaku, słodko-kwaśna.
2. Kapustę i fasolkę szparagową blanszować (bez przykrycia!) w osolonej i osłodzonej wodzie, liście kapusty ok. 3-6 minut, fasolkę ok. 3-4 minuty, aż będą miękkie. Po wyjęciu od razu przekładać do miski w lodem i zimną wodą.
3. Kapustę pozbawić grubego nerwu, zrolować i pokroić w plastry, a fasolkę przekroić na pół. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Marchew pokroić z wykorzystaniem obieraczki na cienkie podłużne plastry, a cukinie na cienkie plasterki. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
4. Jaja włożyć delikatnie do wrzącej, osolonej wody, gotować przez dokładnie 6 minut, przełożyć do zimnej wody z lodem i obrać bardzo delikatnie ze skorupki.
5. Masło orzechowe, mleko kokosowe i cukier umieścić w rondelku i delikatnie podgrzać, aby składniki się połączyły. Po zdjęciu z ognia, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku.
6. Tofu pokroić w grubą kostkę, a ząbek czosnku i imbir drobno posiekać. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wrzucić tofu i nie mieszając, smażyć na średnim ogniu, aż się dobrze zarumieni, dopiero wtedy przełożyć kawałki na drugą stronę, smażyć przez ok. 2 minuty, po czym dodać czosnek z imbirem, wszystko dokładnie wymieszać, a gdy przyprawy uwolnią swój aromat – dodać sos sojowy i smażyć do odparowania połowy płynu.
7. Nałożyć do miski wszystkie przygotowane warzywa, nałożyć ciepłe tofu, jaja, polać sosem oraz odrobiną marynaty z ogórków, posypać orzeszkami i świeżymi ziołami.