Zimowe chmury najlepiej jest odganiać metodą opracowaną przez szwajcarskich specjalistów … pieczonymi plackami z ziemniaków rösti. To dawny, ludowy posiłek z kantonu Berno, a dzisiaj – narodowa potrawa Szwajcarów. Celowo piszemy o „placach z ziemniaków”, bo rösti nie są zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Pieczemy je na całej wielkości średniej patelni na której smażymy gruby placek: przypieczony, o rozkosznie złotym wierzchu i kremowym, delikatnym środku.
Dawniej w wiejskich, górskich szwajcarskich domostwach ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego, ścierano na grubej tarce, doprawiano jedynie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane smażyło się na maśle lub gęsim smalcu, a w zależności od regionu Szwajcarii na ich wierzch dodawało jajko sadzone, speck, starty ser lub krążki cebuli. Przygotowaliśmy dla Was wersję placków z twistem, wzbogaconą o grecki ser halloumi i polską zimową sałatkę z jarmużu. Gotowi?
NASZ PRZEPIS
Czas przygotowania: 50 minut
2 duże lub 4 małe porcje
Składniki:
Rösti:
500 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
1 biała cebula
2/3 kostki sera halloumi
2 łyżki mąki
świeżo mielony pieprz i sól do smaku
4 łyżki oliwy i 2 łyżki masła do smażenia
Sałatka:
3 – 4 duże gałązki jarmużu
1 średniej wielkości marchewka
1 jabłko
1 – 2 szalotki (lub ½ czerwonej cebuli)
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka polskiego miodu
kilka kropel soku z cytryny
1/3 szklanki oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Do podania:
2 (lub 4) jajka
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka suszonej ostrej papryki gochugaru (lub płaków chilli)
1 łyżka chilli pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania dodatków. W małym rondelku rozgrzewamy 1/3 szklanki oleju z 2 rodzajami ostrej papryki. Podgrzewamy na średnim ogniu, do wrzenia. Po minucie ściągamy z ognia i odstawiamy tak powstały olej chilli do naciągnięcia na ok. 1 godzinę.
Liście jarmużu dzielimy na kawałki wielkości kęsa, oddzielając je od łykowatego nerwu. Blanszujemy we wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez ok. 1 minutę i przekładamy do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Marchewkę obieramy, dzielimy w poprzek na 3 części, a następnie na mandolinie lub ostrym nożem kroimy w cienkie, podłużne plastry, które kolejno ułożone równo na sobie, kroimy w tzw. zapałkę. Trzymamy w miseczce z zimną wodą, aby nabrały chrupkości. Szalotkę siekamy w drobną kosteczkę, a jabłko w grubą. Tak przygotowane warzywa zalewamy klasycznym vinegretem, który przygotowujemy następująco: musztardę, sok z cytryny i miód mieszamy dokładnie trzepaczką, a następnie cienkim strumieniem wtłaczamy olej, cały czas mieszając, na koniec doprawiając pieprzem, solą i ewentualnie sokiem z cytryny do smaku.
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody, następnie wyrabiamy ze startym serem halloumi, mąką, solą i pieprzem na jednolitą masę. Na rozgrzaną oliwę z masłem nakładamy całą masę ziemniaczaną, wyrównując powierzchnię. Smażymy na wolnym ogniu, aby placek się zrumienił, ale też doszedł w środku. Po ok. 8 minutach przekręcamy placek na drugą stronę. W tym celu przykrywamy patelnię dużym talerzem i przekręcamy do góry nogami. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę z masłem i zsuwamy z talerza usmażony z jednej strony placek. Po ok. 5 minutach powtarzamy operację z przerzucaniem rösti na drugą stronę, aby mieć pewność, że w środku nie będzie surowy.
Pod koniec smażenia na drugiej patelni smażymy na maśle jajka sadzone, doprawiając je szczyptą soli.
Gotowy placek podajemy z jajkami sadzonymi, śmietaną 18%, olejem chilli i zimową sałatką.