Przepisy

Rosti z sadzonym jajkiem


Zimowe chmury najlepiej jest odganiać metodą opracowaną przez szwajcarskich specjalistów … pieczonymi plackami z ziemniaków rösti. To dawny, ludowy posiłek z kantonu Berno, a dzisiaj – narodowa potrawa Szwajcarów. Celowo piszemy o „placach z ziemniaków”, bo rösti nie są zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Pieczemy je na całej wielkości średniej patelni na której smażymy gruby placek: przypieczony, o rozkosznie złotym wierzchu i kremowym, delikatnym środku.

Dawniej w wiejskich, górskich szwajcarskich domostwach ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego, ścierano na grubej tarce, doprawiano jedynie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane smażyło się na maśle lub gęsim smalcu, a w zależności od regionu Szwajcarii na ich wierzch dodawało jajko sadzone, speck, starty ser lub krążki cebuli. Przygotowaliśmy dla Was wersję placków z twistem, wzbogaconą o grecki ser halloumi i polską zimową sałatkę z jarmużu. Gotowi?

NASZ PRZEPIS

Czas przygotowania: 50 minut

2 duże lub 4 małe porcje

Składniki:

Rösti:

  • 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 1 biała cebula
  • 2/3 kostki sera halloumi
  • 2 łyżki mąki
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 4 łyżki oliwy i 2 łyżki masła do smażenia

Sałatka:

  • 3 – 4 duże gałązki jarmużu
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 – 2 szalotki (lub ½ czerwonej cebuli)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka polskiego miodu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Do podania:

  • 2 (lub 4) jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonej ostrej papryki gochugaru (lub płaków chilli)
  • 1 łyżka chilli pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE

  1. Zaczynamy od przygotowania dodatków. W małym rondelku rozgrzewamy 1/3 szklanki oleju z 2 rodzajami ostrej papryki. Podgrzewamy na średnim ogniu, do wrzenia. Po minucie ściągamy z ognia i odstawiamy tak powstały olej chilli do naciągnięcia na ok. 1 godzinę.
  2. Liście jarmużu dzielimy na kawałki wielkości kęsa, oddzielając je od łykowatego nerwu. Blanszujemy we wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez ok. 1 minutę i przekładamy do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Marchewkę obieramy, dzielimy w poprzek na 3 części, a następnie na mandolinie lub ostrym nożem kroimy w cienkie, podłużne plastry, które kolejno ułożone równo na sobie, kroimy w tzw. zapałkę. Trzymamy w miseczce z zimną wodą, aby nabrały chrupkości. Szalotkę siekamy w drobną kosteczkę, a jabłko w grubą. Tak przygotowane warzywa zalewamy klasycznym vinegretem, który przygotowujemy następująco: musztardę, sok z cytryny i miód mieszamy dokładnie trzepaczką, a następnie cienkim strumieniem wtłaczamy olej, cały czas mieszając, na koniec doprawiając pieprzem, solą i ewentualnie sokiem z cytryny do smaku.
  3. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody, następnie wyrabiamy ze startym serem halloumi, mąką, solą i pieprzem na jednolitą masę. Na rozgrzaną oliwę z masłem nakładamy całą masę ziemniaczaną, wyrównując powierzchnię. Smażymy na wolnym ogniu, aby placek się zrumienił, ale też doszedł w środku. Po ok. 8 minutach przekręcamy placek na drugą stronę. W tym celu przykrywamy patelnię dużym talerzem i przekręcamy do góry nogami. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę z masłem i zsuwamy z talerza usmażony z jednej strony placek. Po ok. 5 minutach powtarzamy operację z przerzucaniem rösti na drugą stronę, aby mieć pewność, że w środku nie będzie surowy.
  4. Pod koniec smażenia na drugiej patelni smażymy na maśle jajka sadzone, doprawiając je szczyptą soli.
  5. Gotowy placek podajemy z jajkami sadzonymi, śmietaną 18%, olejem chilli i zimową sałatką.

Przepisy

Wegetariańskie szkockie jaja

Przepisy

Sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax