Czyli quiche lorraine to klasyczne danie kuchni francuskiej i jedna z najsłynniejszych tart na świecie. Zobaczcie, jak Eggsperci przygotowują swoją wersję quiche lorraine.
NASZ PRZEPIS
Czas przygotowania: 45 minut
4-6 porcji
Składniki:
100 g cienko pokrojonego boczku suszonego pancetta (ok. 10 plastrów)
1 mała garść świeżego tymianku
3 jaja Kotlina Natury
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
125 g startego parmezanu + 50 g ekstra
250 ml pełnotłustego mleka
½ łyżeczki płatków suszonej papryki chili
3 jaja Kotliny Natury do rozbicia na wierzchu tarty
1 opakowanie maślanego ciasta kruchego
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni celsjusza.
Kruche ciasto wyłożyć do foremki od tarty, a następnie przykryć ciasto papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć ziarna fasoli do obciążenia i piec spód przez 7 minut. Po tym czasie ściągnąć papier ze spodu tarty i piec go jeszcze przez 10 minut.
Upieczony spód wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
W dużej misce wymieszać razem 3 jaja, jogurt, mleko, parmezan, sól, pieprz, chili i 2 łyżeczki tymianku. Wymieszaną masę odstawić na bok.
Na upieczonym spodzie tarty położyć 5 plastrów pancetty, a następnie delikatnie wylać na to masę jajeczną.
Na wierzch masy delikatnie rozbić 3 jaja, a na to położyć kolejne 5 plastrów pancetty. Całość można posypać jeszcze 50 g parmezanu.
Tartę piec przez 35 minut w temperaturze 200 stopni celsjusza.
Po wyciągnięciu tarty z piekarnika studzić ją przez ok. 5 minut, a następnie podawać ze świeżą sałatą.