Przepisy

Ptysie w dwóch smakach


Karnawał – to czas idealny na spotkania ze znajomymi przy pysznych przekąskach. Tylko…jakie dania zaserwować gościom? Nie zastanawiaj się dłużej – zobacz naszą propozycję karnawałowego menu.
A w nim: sycąca tortilla de patatas, niecodzienna sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax i słodkie ptysie w dwóch wersjach smakowych. Ostatnia pozycja w karnawałowym menu – coś dla amatorów słodkich smaków – ptysie z jajkiem w dwóch wersjach smakowych. Sprawdź przepis:

NASZ PRZEPIS

Składniki:

ptysie:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 jaja

krucha warstwa:

  • 30 g masła
  • 30 g cukru brązowego
  • 40 g mąki pszennej

krem waniliowy:

  • 500 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 5 świeżych owoców marakui

krem czekoladowy:

  • 500 g śmietanki 36% 
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru

solony karmel:

  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki śmietanki 36%
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Krem czekoladowy dobrze jest zacząć przygotowywać dzień wcześniej, aby dobrze się schłodził. Śmietankę podgrzewamy w rondelku prawie do zagotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy czekoladę, a po kilku minutach dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Przecedzamy przez drobne sitko i schładzamy w lodówce. 
  2. Zagniatamy kruchą warstwę, mieszając ze sobą wszystkie jej składniki. Cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i schładzamy w lodówce lub zamrażalniku. W schłodzonym cieście wycinamy krążki o średnicy ok. 4 – 5 cm i do momentu użycia, trzymamy je w zamrażalniku.
  3. Zagotowujemy wodę z masłem, ściągamy rondel z ognia, wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Wracamy na palnik i cały czas mieszając, parzymy ciasto jeszcze przez 4 – 5 minut, aż stanie się szkliste i zacznie przywierać do ścianek. Odstawiamy do ostygnięcia. Wybijamy jajka i dodajemy jedno po drugim do ostudzonej masy, za każdym razem dokładnie mieszając mikserem lub ręczną trzepaczką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Tworzymy równe kopułki wielkości dużego orzecha włoskiego. Przykrywamy je krążkami z kruchego ciasta. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut, nie otwierając w trakcie pieczenia piekarnika. Studzimy na kratce.
  4. Mikserem lub ręczną trzepaczką ubijamy krem waniliowy (śmietankę z cukrem pudrem i ziarenkami z laski waniliowej) oraz czekoladowy (czekoladową śmietankę z cukrem pudrem). Kremy najwygodniej jest przełożyć do worka cukierniczego.
  5. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy kremami. Do waniliowego dodajemy świeżą marakuję, a do czekoladowego solony karmel.

Przepisy

Crêpes Suzette

Przepisy

Sałatka z komosy ryżowej z jajem i serem halloumi