Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Zielony bowl z jajkiem w koszulce
20 minut
4 osoby
Składniki
Przygotowanie
W dużym garnku, podgrzej olej na średnim ogniu i dodaj cebulę. Smaż przez 5 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Następnie, wsyp opłukaną quinoa do garnka i smaż przez 2 minuty, często mieszając, aż zacznie pachnieć tostami. Wlej wodę oraz bulion i doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż quinoa będzie miękka i wchłonie cały płyn (postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu quinoa). Zdejmij garnek z ognia, wymieszaj quinoa, poczekaj aż przestygnie, a następnie wmieszaj posiekaną kolendrę i sok z limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zagotuj wodę z łyżką octu. Każde z jaj wbijaj kolejno do kubka/szklanki. Następnie z pomocą łyżki w gotującej wodzie zrób wir i w jego środek wlej, zdecydowanym ruchem, jajo. Gotuj je przez ok 3 minuty, a potem wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.
Przygotuj sos. Wymieszaj w miseczce jogurt, tahini oraz skórkę i sok z limonki. Jeśli jest za gęsty, dodaj wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozdziel quinoa równo na 4 miski. Na wierzchu ułóż dużą garść szpinaku, mniej więcej ½ awokado i jedno jajko. Polać sosem i dopraw do smaku według uznania.