kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Zielony bowl z jajkiem w koszulce

Mówi się, że Nowy Rok to nowe wyzwania. Każdy z nas podejmuje noworoczne postanowienia i bardzo stara się je realizować. Zazwyczaj z różnymi skutkami. Dlatego nasza filozofia brzmi- zacznij od takich, które łatwo jest zrealizować. Na przykład zdrowych posiłków, przynajmniej raz, na jakiś czas. Stąd pomysł na nowy przepis, czyli zielony bowl z jajkiem w koszulce. Bazą przepisu jest quinoa, szpinak, awokado i oczywiście jaja Kotliny Natury. Wiemy, że niektórzy nie przepadają za quinoa, ale ugotowanie jej w bulionie warzywnym, a następnie wymieszanie z kolendrą i limonką, nadaje jej zupełnie inny wymiar, jest pyszna! Sami spróbujcie, na zdrowie!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Zielony bowl z quinoa, szpinakiem, awokado i jajkiem w koszulce

Składniki

QUINOA:
Oliwa z oliwek1 łyżka
Cebula posiekana1 sztuka
Czosnek posiekany2 ząbki
Quinoa, dobrze opłukane1,5 filiżanki
Woda1 filiżanka
Bulionu warzywny2 filiżanki
Kolendra posiekana¼ filiżanki
Sok z limonki½ sztuki
Sól i pieprz, do smaku
BOWL:
Baby szpinak1 opakowanie
Awokado2 sztuki
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
SOS:
Jogurt Grecki1/3 filiżanki
Pasta Tahini3 łyżki
Skórka i sok z limonki½ sztuki
Sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

W dużym garnku, podgrzej olej na średnim ogniu i dodaj cebulę. Smaż przez 5 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Następnie, wsyp opłukaną quinoa do garnka i smaż przez 2 minuty, często mieszając, aż zacznie pachnieć tostami. Wlej wodę oraz bulion i doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż quinoa będzie miękka i wchłonie cały płyn (postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu quinoa). Zdejmij garnek z ognia, wymieszaj quinoa, poczekaj aż przestygnie, a następnie wmieszaj posiekaną kolendrę i sok z limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 2.

Zagotuj wodę z łyżką octu. Każde z jaj wbijaj kolejno do kubka/szklanki. Następnie z pomocą łyżki w gotującej wodzie zrób wir i w jego środek wlej, zdecydowanym ruchem, jajo. Gotuj je przez ok 3 minuty, a potem wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.

KROK 3.

Przygotuj sos. Wymieszaj w miseczce jogurt, tahini oraz skórkę i sok z limonki. Jeśli jest za gęsty, dodaj wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 4.

Rozdziel quinoa równo na 4 miski. Na wierzchu ułóż dużą garść szpinaku, mniej więcej ½ awokado i jedno jajko. Polać sosem i dopraw do smaku według uznania.