kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Zielona frittata

Zielona frittata to przepis, którym witamy coraz cieplejsze dni. Nie mogliśmy doczekać się momentu, w którym nasze kulinarne zacięcie będzie miało szansę w pełni rozkwitnąć. Zazieleniło się już nie tylko na zewnątrz, ale i w okolicznych warzywniakach. Dlatego, postanowiliśmy wykorzystać tylko te składniki, które wprowadzą piękną zieleń również do naszego menu. Padło na frittatę, która jest bardzo prosta, ale spektakularnie prezentuje się na talerzu. Zapraszamy Was zatem na spacer na pobliski targ. Lista zakupów jest krótka. Wystarczy kilka jaj Kotliny Natury, ser, mleko, por, cukinia, szparagi i zielony groszek. Sami spróbujcie tego wiosennego smaku!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Zielona frittata z groszkiem, porem, cukinią i szparagami

Składniki

Por (tylko biała część)1 sztuka
Zielony groszek¼ filiżanki
Młoda cukinia½ sztuki
Szparagi½ pęczka
Jaja Kotliny Natury6 sztuk
Mleko3 łyżki
Starty ser cheddar50 gram
Olej słonecznikowy4 łyżki
Sól, pieprz i koperek do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Na połowie oleju podsmaż plastry cukinii, pora oraz szparagi. Szparagi będą się smażyły dłużej, dlatego możesz pokroić je wzdłuż (na pół) i od nich zacząć. Gdy warzywa zaczną brązowieć i będą miękkie dopraw je do smaku i zdejmij z patelni. W małym garnku, do wrzątku dodaj groszek, blanszuj 2 minuty (może być mrożony).

KROK 2.

Roztrzep jajka z mlekiem w misce, dopraw solą i pieprzem, dodaj starty ser i wymieszaj.

KROK 3.

Wlej masę jajeczną i smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie ułóż na niej podsmażoną cukinię, pora i szparagi i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 13 minut. Po wyciągnięciu posyp frittatę groszkiem i posiekanym koperkiem.