Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Wiosenny sznycel z jajem sadzonym
45 minut
4 porcje

Składniki
Przygotowanie
Włóż ziemniaki do garnka i zalej zimną wodą. Porządnie posól i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10–12 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź i odstaw, by odparowały.
Rozbij schabowe. Usuń skórę i nadmiar tłuszczu, następnie umieść kotlety między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Używając ciężkiego rondla, rozbij je na cienkie plastry.
Przygotuj trzy miski: jedną z mąką, drugą z roztrzepanym jajem, a trzecią z mieszanką ziaren i bułki tartej.
Dopraw kotlety solą i pieprzem, obtocz kolejno w mące, jajku i panierce z ziaren. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż 8-10 minut, aż będą złociste i chrupiące.
W międzyczasie wstrząśnij ziemniakami w garnku, by lekko się rozpadły. Drobno posiekaj czerwoną cebulę i koperek, dodaj do ziemniaków razem z musztardą, skórką i sokiem z cytryny oraz sporą ilością oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie wstrząśnij ziemniakami w garnku, by lekko się rozpadły. Drobno posiekaj czerwoną cebulę i koperek, dodaj do ziemniaków razem z musztardą, skórką i sokiem z cytryny oraz sporą ilością oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.