Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Tortilla des patatas
A w nim: sycąca tortilla de patatas, niecodzienna sałatka ziemniaczana z łososiem gravlax i słodkie ptysie w dwóch wersjach smakowych. Jako danie główne zaserwuj gościom: tortille de patatas z jajkiem. Sprawdź przepis.
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki kroimy na pół, a następnie w plasterki grubości ok. 5 mm. Mieszamy dokładnie z 4 łyżkami oliwy. Wykładamy na blaszkę w jednej warstwie i pieczemy w 180 stopniach, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie i zaczną się rumienić. Po wyjęciu z pieca doprawiamy je solą.
Szalotkę siekamy w półplasterki. Smażymy na wolnym ogniu, na pozostałej oliwie, często mieszając, aż całkowicie się skarmelizuje. Najlepiej robić to na patelni z metalową rączką, na której będziemy smażyć i dopiekać tortillę. Gotową cebulkę przekładamy do miski razem z ziemniakami. Dodajemy do nich wbite jaja i ewentualnie harissę. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans, aby ziemniaki wchłonęły część płynu – masa stanie się bardziej gęsta.
Pieczenie
Nagrzewamy piekarnik w funkcji grill (grzanie tylko od góry, 240 stopni). Rozgrzewamy patelnię na której powinna zostać cienka warstwa oliwy po smażeniu szalotek. Nakładamy masę jajeczną, wyrównujemy powierzchnię i na średnim ogniu smażymy ok. 4 minuty. Po tym czasie spód tortilli powinien być dobrze zarumieniony. Przekładamy patelnię do piekarnika na jedną z górnych półek i dopiekamy do zarumienienia, ok. 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, kroimy na 8 kawałków, posypujemy ziołami i podajemy.
Tortillę można też przygotować bez piekarnika. Wówczas przekładamy placek w połowie smażenia na talerz, odwracając całą patelnię do góry dnem, następnie zsuwamy z powrotem na patelnię i dosmażamy.