kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Tatar wołowy

Tatar wołowy jest tradycyjną polską przekąską, chociaż nie jest daniem polskiego pochodzenia. Zwykło się mówić, że danie to wymyślili wojownicy tatarscy, ale z perspektywy czasu wiemy, że są to raczej legendy.

Tatar jest przekąską bardzo sycącą i dostarczającą dużo białka, ale trzeba pamiętać, aby wykorzystane do niego składniki, takie jak jaja czy mięso, były zawsze najwyższej jakości.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
15-20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4

Składniki

żółtka z jaj Kotlina Natury4
polędwica wołowa (ewentualnie rostbef)300 g
oliwa2 łyżki
woda2 łyżki
kapary lub owoce kaparów
średnia cebula drobno posiekana
ogórki kiszone drobno posiekane2 sztuki
ogórki konserwowe drobno posiekane2 sztuki
anchois w całości – opcjonalnie4 sztuki
sól
pieprz
maggi

Przygotowanie

KROK 1.

Wołowinę oczyścić z błon i ścięgien i bardzo drobno posiekać. Starannie wyrobić z 2 łyżkami zimnej wody, oliwą i kilkoma kroplami maggi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

KROK 2.

Z tak wyrobionego mięsa uformować 4 okrągłe porcje i każdą z nich położyć na talerzach.

KROK 3.

Oddzielić żółtko od białka i położyć je na każdej porcji z drobno posiekanymi dodatkami.

KROK 4.

Tak przygotowanego tatara podajemy z grzankami lub świeżymi bułeczkami.