Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Tatar wołowy
Tatar wołowy jest tradycyjną polską przekąską, chociaż nie jest daniem polskiego pochodzenia. Zwykło się mówić, że danie to wymyślili wojownicy tatarscy, ale z perspektywy czasu wiemy, że są to raczej legendy.
Tatar jest przekąską bardzo sycącą i dostarczającą dużo białka, ale trzeba pamiętać, aby wykorzystane do niego składniki, takie jak jaja czy mięso, były zawsze najwyższej jakości.
Tatar jest przekąską bardzo sycącą i dostarczającą dużo białka, ale trzeba pamiętać, aby wykorzystane do niego składniki, takie jak jaja czy mięso, były zawsze najwyższej jakości.
CZAS PRZYGOTOWANIA
15-20 minut
15-20 minut
ILOŚĆ PORCJI
4
4
Składniki
żółtka z jaj Kotlina Natury4
polędwica wołowa (ewentualnie rostbef)300 g
oliwa2 łyżki
woda2 łyżki
kapary lub owoce kaparów
średnia cebula drobno posiekana
ogórki kiszone drobno posiekane2 sztuki
ogórki konserwowe drobno posiekane2 sztuki
anchois w całości – opcjonalnie4 sztuki
sól
pieprz
maggi
Przygotowanie
KROK 1.
Wołowinę oczyścić z błon i ścięgien i bardzo drobno posiekać. Starannie wyrobić z 2 łyżkami zimnej wody, oliwą i kilkoma kroplami maggi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
KROK 2.
Z tak wyrobionego mięsa uformować 4 okrągłe porcje i każdą z nich położyć na talerzach.
KROK 3.
Oddzielić żółtko od białka i położyć je na każdej porcji z drobno posiekanymi dodatkami.
KROK 4.
Tak przygotowanego tatara podajemy z grzankami lub świeżymi bułeczkami.