Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami.
Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was
w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez tradycyjnych świątecznych potraw. Natomiast, już w kolejne dni Świąt chcemy zaskoczyć naszych bliskich czymś nowym. Zawsze szukamy pomysłu na danie, które umili nam odświętne śniadanie. W końcu Święta są również po to, by zrelaksować się i miło spędzić czas. Tym razem, w naszych głowach zrodził się pomysł na prostą tarte z serem gruyère, cukinią oraz jajami, oczywiście Kotliny Natury! To przepis, który nadaje się do dzielenia z bliskimi, czyli spełnia wszystkie warunki udanych Świąt! Ps. Tarte można jeść nie tylko od święta. Smakuje najlepiej, gdy za oknem jest zimno i pada śnieg!
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Następnie, rozwiń na niej ciasto francuskie o wymiarach 30 x 25cm. Zawiń i dociśnij brzegi ciasta, na szerokość 1,5 cm. Całość ciasta ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 minut lub do złotego koloru.
KROK 2.
W małej misce wymieszaj śmietanę i starty ser gruyére. Równomiernie rozprowadź nadzienie na podpieczonym spodzie tarty, tworząc 4 dołki na jajka. Ułóż paski cukinii na wierzchu. Wbij jajka do dołeczków; posyp po 1/4 łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
KROK 3.
Piecz do momentu, gdy białka jajek się zetną, ale żółtka będą płynne, około 12 minut. Udekoruj tymiankiem.