Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Tarta z botwinką
45 minut
8 osób
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Połącz wszystkie składniki na ciasto– wodę dodajemy na końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformuj kulę i chłodź w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkuj lub wylep ciastem formę do tart o średnicy 26-28 cm. Ciasto w formie nakłuj widelcem i piecz 15 minut.
Rozpuść dwie łyżki masła na patelni. Podsmaż posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone na plastry lub połówki buraczki. Smaż, dopóki odrobinę nie zmiękną i zdejmij je z patelni.
Wyłóż spód tarty buraczkami, liśćmi botwiny (jeśli są duże, możesz je pokroić) oraz pokruszonym serem feta.
W miseczce rozmieszaj dwa jaja ze śmietanką. Całość dopraw solą i pieprzem. Następnie, wlej masę na spód tarty. Wstaw tartę do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Dopraw do smaku.