kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Tarta z botwinką

Botwina! Od razu, gdy pojawi się na straganach czy w sklepach zaczynamy myśleć co by z niej ugotować. To obowiązkowy składnik wiosennego menu! Nie wyobrażamy sobie, żeby zabrakło jej na naszym stole. Idealnie sprawdza się nie tylko w chłodniku, ale równie pysznie zapieka się w tartach. Ten przepis to klasyczne połączenie liści botwiny, buraka, fety, na kruchym spodzie… czego chcieć więcej?! Tartę można podawać na ciepło z sałatą, ale my chętnie jemy ją również na zimno. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
8 osób
Tarta z botwinką, serem feta i koperkiem

Składniki

Ciasto:
Mąka pszenna200 g
Masło100 g
Sól1 łyżeczka
Jaja Kotliny Natury2 żółtka
Woda2-3 łyżki
Wypełnienie:
Botwina z buraczkami1 pęczek
Ser feta½ opakowania
Koperek5 łyżek
Śmietanka 36%150 ml
Masło2 łyżki
Czosnek2 ząbki
Jaja Kotliny Natury2 jaja
sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Połącz wszystkie składniki na ciasto– wodę dodajemy na końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformuj kulę i chłodź w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkuj lub wylep ciastem formę do tart o średnicy 26-28 cm. Ciasto w formie nakłuj widelcem i piecz 15 minut.

KROK 2.

Rozpuść dwie łyżki masła na patelni. Podsmaż posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone na plastry lub połówki buraczki. Smaż, dopóki odrobinę nie zmiękną i zdejmij je z patelni.

KROK 3.

Wyłóż spód tarty buraczkami, liśćmi botwiny (jeśli są duże, możesz je pokroić) oraz pokruszonym serem feta.

KROK 4.

W miseczce rozmieszaj dwa jaja ze śmietanką. Całość dopraw solą i pieprzem. Następnie, wlej masę na spód tarty. Wstaw tartę do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Dopraw do smaku.