Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Szparagi z jajem w koszulce
Zielone szparagi są jednym z najpopularniejszych sezonowych przysmaków. Idealnie łączą się z jajami w koszulce. Przedstawiamy prosty przepis na to wykwintne danie, które może stać się codzienną przyjemnością.
CZAS PRZYGOTOWANIA
15 minut
15 minut
ILOŚĆ PORCJI
2
2
Składniki
jaja z kotliny natury2 sztuki
zielone szparagi1 pęczek
masło20 g
sól
świeżo mielony pieprz
ocet jabłkowy1 łyżeczka
Przygotowanie
KROK 1.
W garnku zagotować wodę z solą i masłem. Szparagi umyć i ułamać od dołu zdrewniałą końcówkę (nie obierać). Do wrzącej wody wrzucić szparagi i gotować przez 3 minuty. Odcedzić szparagi przez sito i położyć na talerzach. Zagrzać do temperatury 85’C około 1,5 litra wody z solą i octem. Jajko rozbić na łyżkę cedzakową i powoli zanurzyć w wodzie. Gotować 3-4 minuty w zależności od wielkości jajka. Gotowe jajka wyłożyć na szparagi. Posypać solą i grubo mielonym pieprzem.