Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Spring Rolls z omletem
35 minut
4 osoby

Składniki
Przygotowanie
Przygotuj paseczki marchewki przy pomocy obieraczki do warzyw julienne lub krojąc w cienkie słupki. Awokado pokrój w paski. Posiekaj grubo listki mięty. Podsmaż krewetki na maśle z czosnkiem- ok 3 min., lub pokrój paluszki krabowe. Przygotuj makaron ryżowy, przetnij go nożyczkami na pół.
Wbij jaja do miski i roztrzep. Następnie rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i wlej jaja na patelnię. Smaż na średnim ogniu i przewróć raz. Przełóż na czystą deskę do krojenia. Kiedy omlet ostygnie, zwiń i pokrój w cienkie paski.
Zanurz papier ryżowy w wodzie o temperaturze pokojowej na 2-3 sekundy, a następnie połóż płasko na czystym talerzu. Na środku układaj kolejno składniki- makaron, awokado, marchew, krewetki lub paluszki krabowe, posyp orzechami lub sezamem, ułóż kilka listków mięty. Nie nakładaj na dużo składników, by łatwo zawinąć rolkę. Złóż ciasno prawą i lewą krawędź papieru ryżowego do środka. Następnie dolną częścią ciasno przykryj farsz i ciasno zwiń- niczym krokiety.
Na koniec sos. Wymieszaj w małej miseczce sos sojowy z wodą, dodaj posiekany czosnek oraz świeżo starty imbir. Dolej mirin, soku z limonki i klika kropel oleju sezamowego. Na wierzchu posyp szczypiorkiem lub ziarnami sezamu. Spring rolle zanurzaj w sosie. Smacznego !