kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Spring Rolls z omletem

Uwielbiamy lato to czas, kiedy można oddać się kulinarnemu szaleństwu, targi warzywne wręcz uginają się od sezonowych produktów. Jednak, gdy za oknem panuje nieustępliwy upał, nie mamy siły myśleć o jedzeniu. Zwłaszcza ciepłe posiłki nie sprawiają nam przyjemności. Zdradzimy Wam pomysł na przepis, który pomaga nam przetrwać gorące, letnie dni. Wietnamskie Spring Rolls z omletem jajecznym to orzeźwiający pomysł na śniadanie lub przekąskę, od której trudno się oderwać. Są kolorowe, chrupiące i łączą w sobie dużo różnych smaków. Dobra wiadomość również dla tych, którzy mają dzieci ;). Spring Rolls sprawiają dużo radości w przygotowaniu, dzieciaki uwielbiają samodzielnie dobierać do nich składniki, zawijać i zjadać!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
35 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Spring Rolls, czyli świeże warzywa, krewetki i omlet jajeczny zawinięte w papier ryżowy.

Składniki

Papier ryżowy do Spring Rolls1 opakowanie
Makaron ryżowy1 małe opakowanie
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Marchewka2 sztuki
Krewetki koktajlowe lub paluszki krabowe 250 gram
Mięta1 pęczek
Awokado1 sztuka
Prażony sezam lub orzechy laskowe prażone 1/4 filiżanki
Sos:
Sos sojowy3 łyżki
Czosnek1 ząbek
Imbir świeży2 cm kawałek
Mirin3 łyżki
Woda1/2 szklanki wody
Sok z limonki (cytryna opcjonalnie)1 łyżka
olej sezamowy1 łyżeczka
do dekoracji szczypiorek i ziarna sezamu

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotuj paseczki marchewki przy pomocy obieraczki do warzyw julienne lub krojąc w cienkie słupki. Awokado pokrój w paski. Posiekaj grubo listki mięty. Podsmaż krewetki na maśle z czosnkiem- ok 3 min., lub pokrój paluszki krabowe. Przygotuj makaron ryżowy, przetnij go nożyczkami na pół.

KROK 2.

Wbij jaja do miski i roztrzep. Następnie rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i wlej jaja na patelnię.  Smaż na średnim ogniu i przewróć raz. Przełóż na czystą deskę do krojenia. Kiedy omlet ostygnie, zwiń i pokrój w cienkie paski.

KROK 3.

Zanurz papier ryżowy w wodzie o temperaturze pokojowej na 2-3 sekundy, a następnie połóż płasko na czystym talerzu. Na środku układaj kolejno składniki- makaron, awokado, marchew, krewetki lub paluszki krabowe, posyp orzechami lub sezamem, ułóż kilka listków mięty. Nie nakładaj na dużo składników, by łatwo zawinąć rolkę. Złóż ciasno prawą i lewą krawędź papieru ryżowego do środka. Następnie dolną częścią ciasno przykryj farsz i ciasno zwiń- niczym krokiety.

KROK 4.

Na koniec sos. Wymieszaj w małej miseczce sos sojowy z wodą, dodaj posiekany czosnek oraz świeżo starty imbir. Dolej mirin, soku z limonki i klika kropel oleju sezamowego. Na wierzchu posyp szczypiorkiem lub ziarnami sezamu. Spring rolle zanurzaj w sosie. Smacznego !