Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Śniadaniowe podpłomyki
60 minut
2 porcje
Składniki
Przygotowanie
Wyrób ciasto. Do miski przesyp suche składniki i delikatnie je wymieszaj. Następnie wlej do środka jogurt naturalny i wymieszaj całość łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełóż na blat obficie posypany mąką i wyrabiaj ręcznie przez około 3-5 minut, cały czas podsypując je mąką. Z ciasta uformuj kulkę i odstaw na bok, pod przykryciem, na około 30 minut.
W między czasie przygotuj składniki na wierzch. Pokrój cukinię na talarki i podsmaż ją na patelni na oliwie. Poszarp sałatę na małe kawałki i urwij koperek na małe gałązki. Na końcu, usmaż jaja sadzone.
Po upływie 30 minut podziel ciasto na 4 części. Każdy z kawałków rozwałkuj na blacie, do uzyskania placka o grubości 2-4 mm i średnicy około 10-12 cm. Po raz kolejny użyj patelni, wcześniej ścierając z niej nadmiar oliwy. Nagrzej ją mocno. Połóż na niej placki i smaż z każdej strony przez około 2 minuty. Wierzch podpłomyka posmaruj ajwarem, nałóż usmażoną cukinię, jaja sadzone i udekoruj sałatą i koperkiem. Podawaj posypane solą i pieprzem.