kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Śniadaniowe podpłomyki

Podpłomyki są przyrządzane na całym świecie, od meksykańskich tortilli po indyjskie chapati. Smakują podawane na miękko, wypełnione świeżymi warzywami lub falafelami lub pieczone na chrupko i podawane z dipami, zupami lub gulaszami. Idealnie też sprawdzą się na śniadanie, gdy użyjemy ich zamiast chleba wypiekanego na drożdżach czy zakwasie. Wypróbujcie przepisu na śniadaniowe podpłomyki z jajem sadzonym, ajwarem, pieczoną cukinią i świeżymi ziołami.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
60 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 porcje

Składniki

Na podpłomyki
Mąka pszenna150g
Jogurt naturalny150g
Sól1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia1/2 łyżeczki
Na wierzch
4 Jaja Kotliny Natury
Mała cukinia
Pasta ajwar
Świeży koperek
Kilka liści kolorowej sałaty
Oliwa do smażenia
Sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1.

Wyrób ciasto. Do miski przesyp suche składniki i delikatnie je wymieszaj. Następnie wlej do środka jogurt naturalny i wymieszaj całość łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełóż na blat obficie posypany mąką i wyrabiaj ręcznie przez około 3-5 minut, cały czas podsypując je mąką. Z ciasta uformuj kulkę i odstaw na bok, pod przykryciem, na około 30 minut.

KROK 2.

W między czasie przygotuj składniki na wierzch. Pokrój cukinię na talarki i podsmaż ją na patelni na oliwie. Poszarp sałatę na małe kawałki i urwij koperek na małe gałązki. Na końcu, usmaż jaja sadzone.

KROK 3.

Po upływie 30 minut podziel ciasto na 4 części. Każdy z kawałków rozwałkuj na blacie, do uzyskania placka o grubości 2-4 mm i średnicy około 10-12 cm. Po raz kolejny użyj patelni, wcześniej ścierając z niej nadmiar oliwy. Nagrzej ją mocno. Połóż na niej placki i smaż z każdej strony przez około 2 minuty. Wierzch podpłomyka posmaruj ajwarem, nałóż usmażoną cukinię, jaja sadzone i udekoruj sałatą i koperkiem. Podawaj posypane solą i pieprzem.